Украйна съобщи, че е унищожила ракетен катер на руския Черноморски флот, който е патрулирал край бреговете на полуостров Крим, предадоха Франс прес и Укринформ, цитирани от БТА.

Засега няма официален коментар от руска страна и не се съобщава за щети по някой от руските катери, но канал в Телеграм, близък до руската армия, съобщи за "повреден" плавателен съд.

Украинското военно разузнаване (ГУР) съобщи, че успешно е "потопило" ракетния катер "Ивановец" в района на езерото Донузлав, на западния бряг на Крим. Плавателният съд е "патрулирал в морето" в близост до езерото, заяви Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване.

Операцията е била осъществена с помощта на Министерството на дигиталната трансформация на Украйна и платформата за набиране на средства Юнайтед 24.

Построеният през 1989 г. 56-метров катер е оборудван с четири свръхзвукови системи за изстрелване на противокорабни крилати ракети "Москит", според уебсайта на руския Черноморски флот. 

"Поради редица преки удари по корпуса руският кораб е получил повреди, които правят движението невъзможно - "Ивановец" е потънал", съобщи ГУР в Телеграм.

Службата придружава това съобщение с видеоклип, на който се вижда как корабът се взривява в зрелищно огнено кълбо. Въпреки това автентичността на тези кадри, както и мястото на заснемането им, не може да бъде потвърдена от независим източник, отбелязва АФП.

Украйна се сблъска със солидна руска отбрана при контраофанзивата си, но може да се похвали с успехи в Черно море. През последните месеци тя победи руския флот, считан за много по-мощен, като успя да изведе корабите му от югозападната част на морето.

Близкият до руската армия Телеграм канал Рибар съобщи за нощна украинска атака на езерото Донузлав. Един от руските плавателни съдове е "повреден", съобщи Рибар тази сутрин, като заяви, че размерът на щетите все още се оценява.

Снощи Русия заяви, че е унищожила двадесет ракети, изстреляни от Украйна над Черно море и Крим. Според Министерството на отбраната "отломките" са паднали на територията на "военна част" в близост до Севастопол.

Полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г., е любима цел на Украйна поради значението си за логистиката на руската армия, припомня АФП.