Сезонът във Формула 1 още не е започнал, но имаме вече голяма новина - Люис Хамилтън ще напусне "Мерцедес" в края на тази година, а през 2025-а ще кара за "Ферари". 

Изненадващата вест бе потвърдена от базирания във Великобритания отбор, от шефа му Тото Волф и от 7-кратния световен шампион.

Така настоящият сезон е много вероятно да бъде последен за Люис със "сребърните стрели", като се има предвид и че е на 39 г.

"Мерцедес" е част от живота ми от 13-годишен, заяви Хамилтън. - Тук пораснах, така решението да напусна беше едно от най-трудните в живота ми. Но сега е времето да направя промяна и съм развълнуван от новото предизвикателство. Завинаги ще остана благодарен за изключителната подкрепа на семейството на "Мерцедес", най-вече на Тото за приятелството и лидерството. Искам заедно да сложим край по възможно най-добрия начин."

Англичанинът добави, че ще се "раздаде на 100 процента" в предстоящия сезон, неговият последен за "Мерцедес", така че да остане паметен.

Люис ще замени Карлос Сайнц и ще си партнира с Шарл Льоклер във "Ферари". Сайнц-младши потвърди в социалните мрежи, че си тръгва от "скудерията" след декември т.г.

Люис Хамилтън не беше щастлив в "Мерцедес" в последните две години, в които отборът изостана тотално от хегемона "Ред Бул". Той постоянно беше недоволен от колата, за което имаше основания. За негово преминаване във "Ферари" се заговори още през месец май, но тогава той опроверга информациите, заявявайки, че не мисли за промяна.

Хамилтън е 7-кратен световен шампион, като още една титла ще го направи еднолично №1 в историята. Сега той дели върха с Михаел Шумахер, като подобри повечето от останалите големи рекорди на Пилето.

Люис има рекордните 103 победи, 197 подиума и 104 старта от първа позиция. Той дебютира във Формула 1 през 2007 г. в тима на "Макларън" и се състезава там до 2012 г. От 2013-а стана пилот на "Мерцедес", където спечели шест от седемте си титли със "сребърните стрели".