Хората и техните котки - за мнозина това е много специална връзка. Учените се интересуват и от това как животните се държат в своите местообитания. Екип от изследователи от Испания проведе сред стотици испански собственици на котки проучване, което да установи кои са признаците, че една котка има поведенчески отклонения..

Резултатът: почти всички домашни котки са любопитни към нови неща - почти никоя от тях не маркира постоянно мебели или крака на маси. Повечето животни (81%) мъркат често или винаги, когато ги галят, според "Journal of Veterinary Behaviour". Почти толкова мяукат, когато искат да излязат навън или да влязат в друга стая. А почти 70 процента от животните почти винаги или винаги се отзовават, когато ги повикат.

Целта на изследването е била да се установи кои фактори влияят върху поведението на котката. В допълнение към породата, произхода и възрастта в момента на закупуване, те включват времето, прекарано в самота, присъствието на други котки и предишният опит на съответния собственик.

Според изследователите собствениците могат да използват получените данни, за да определят доколко нормално е поведението на тяхната котка в сравнение с животни със сходни основни изисквания. А хората, които искат да имат котка, могат да използват резултатите, за да разберат по-добре какво би било да имат такова животно в дома си. Данните за притежанието на котки показват, че подобни резултати със сигурност могат да бъдат полезни.

Милиони котки трябва да отидат в приюти за животни

Само в САЩ всяка година повече от три милиона котки се предават в приюти за животни. Поне за Испания е известно, че поведенческите проблеми са на първо място в списъка на причините за отказ от котки. Проучванията показват, че такива проблеми по принцип са доста често срещани при домашните котки - но собствениците на котки са по-малко склонни да търсят съвет от експерти, отколкото собствениците на кучета.

За целите на проучването екипът, ръководен от Давид Менор-Кампос от университета в Кордоба, използва въпросник от 100 точки. Анализирана е информацията от повече от 816 собственици на котки. Повечето от животните са били кастрирани и вече възрастни.

Само малка част от тях са чистокръвни, като най-често срещаните са европейски късокосмести, сиамски и персийски. Според проучването 83% от животните в повечето случаи проявяват интерес към нови обекти или промени в заобикалящата ги среда. Собствениците на 88% от котките са заявили, че те никога или рядко изпускат урина извън тоалетната си, например върху мебели или крачоли на панталони.

Атакуване на собственика: по-често агресивни са женските

Бъдещите собственици на котки трябва да намерят успокоение и в това, че според техните стопани около 90% от животните никога или почти никога не нападат краката или стъпалата по начин, който няма нищо общо с играта. Също толкова висок е и делът на котките, които не разкъсват и не драскат вещи, когато са сами вкъщи.

Котките в домакинства с кучета мъркат по-често

Установено е, че женските котки са по-агресивни, както към непознати, така и към своите стопани, докато мъжките котки са по-общителни, по-лесни за обучение и по-шумни. Кастрираните животни са средно по-игриви. Котките, които редовно прекарват повече от четири часа сами вкъщи, са по-склонни да проявяват натрапчиво поведение.

Котките, които спят на леглото, а не в собствената си кошница, са по-игриви, но също така се борят повече за внимание и имат по-висок процент поведенчески проблеми, свързани с раздялата.

70% от котките почти винаги или винаги реагират при повикване

Съжителството с куче оказва голямо влияние: според собствениците котките в домакинства с кучета мъркат и играят средно по-често и проявяват по-малко поведенчески проблеми. При малката част от породистите котки изследователите установили, че сиамските котки са по-общителни от персийските и се страхуват повече от новост и раздяла, отколкото европейските късокосмести котки.

Според проучването в Европейския съюз около 90 милиона домакинства (46%) имат поне един домашен любимец, като котките са най-разпространени.