Полицията в Русия е задържала днес най-малко 27 журналисти (първоначално бе съобщено за 20, но броят им нараства - бел. ред.) по време на митинг, организиран на Червения площад от съпруги на  руски военнослужещи, сражаващи се в Украйна, които искат техните мъже да се приберат от фронта, предаде Франс прес.

Видеооператор на Франс прес е бил сред задържаните журналисти. Той разказа, че  20-25  журналисти, сред които и чужденци, са били задържани заедно с него и сега са в полицейски микробус, който ги отвежда към полицейски участък в Москва.

Освен пред стените на Кремъл арести е имало и в други райони на центъра на Москва, съобщи неправителствената организация "ОВД-инфо", която е специализирана в проследяване на арести в Русия.

Разрастващото се движение на руските жени настоява да бъдат върнати от фронта техните съпрузи, синове и братя, които бяха мобилизирани с указ на президента Владимир Путин, издаден през септември миналата година, отбелязва британската информационна агенция. 

Пресцентърът на Московската прокуратура заяви, че днешният протест не е бил съгласуван с властите и отправи предупреждение към гражданите да не участват в масови събития, за които не е издадено разрешение.