Четирима полицаи са задържани за приемане на подкуп днес, съобщи БНТ. Това е станало при тестване на водач за употреба на наркотици.

Според източници на "По света и у нас" задържаните са двама пътни полицаи и двама служители на 1-во РПУ в София.

Водачът предварително е снимал и записал номерата на банкнотите, открити в служителите. Подкупът е бил 800 лева. Според него те са го заблудили, че е направената му проба е установила наличие на алкохол и наркотици.

След подаден сигнал от водача дирекция “Вътрешна сигурност” - МВР, съвместно със СДВР и Софийската градска прокуратура провеждат съвместна операция и установяват полицейските служители.

На четиримата е повдигнато обвинение от прокурор от Софийска градска прокуратура и са задържани за срок до 72 часа. Започнала е и дисциплинарна проверка.

В края на миналата година бяха направени редица промени в наредбата за тестване на шофьори за употреба на наркотици, които направиха по-труден отказът от кръвна проба. Бяха проведени и серия от масови проверки. Промени в Наказателния кодекс пък позволиха автомобилите на нарушителите да се конфискуват от държавата.

Същевременно много специалисти поставиха под съмнение точността на тестовете за наркотици и предупредиха за възможността за фалшиви позитивни резултати, дори при употребата на напълно законни медикаменти, които нямат ефект върху поведението на пътя. Статистиката сочи, че употребата на алкохол е десетки пъти по-честа причина зад тежки и смъртоносни катастрофи.