Съд в Кипър е дал ход и е разпратил призовкии във връзка с дело, инициирано от бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев срещу наблюдаващия прокурор тогава - Иван Гешев и др. Естествено, у нас Василев е и главният обвиняем в "организдирана престъпна група" по телото КТБ.

То се точи без абсолютно никакъв шанс за скорошен развой, с разпит на свидетели в бившата сграда на Спецсъда. Както е известно, обвинитеният акт - "венецът" в работата на Иван Гешев, е от хиляди страници, първоначално обвиненията бяха (колкото да се вземе мярка за неотклонение на Цв. Василав), че от банката са изнесени 206 млн. лв кеш, после "щетата" набъбна до милиарди, като периодично в пространстмото се хвърлят числа между 2 и 7 млрд. лв.

От публикация обаче в блога на Василев, се разбира, че той е подал в Кипър контражалба за евантуално престъпление "заговор с цел измама" (conspiracy to defraud). Сред посочените в жалбата "заговорници" са Иван Гешев - тогава надблюдаващ прокурор и "острие" на действията срещу КТБ, още 3 чуждестранни физически лица и фирмата "Бейкър Тили-Кипър".

Работата е там, че според Василев в основата на разработката на прокуратурата "КТБ" стои "съмнителна съдебно-счетоводна експертиза, за която твърди, че е извършена от компанията Бейкър Тили-Кипър" (цитатът е на Цветан Василев.

"От години в серия свои изказвания лицето Иван Стоименов Гешев тръби "заключенията" й, на които се основава обвинителният акт по делото КТБ", допълва бившият банкер, когото Сърбия така и не ни върна, въпреки многократно исканите екстрадиции.

Според Василав той подал жалба в съда, защото "от компанията "Бейкър Тили-Кипър" твърдят, че нямат нищо общо със съответната експертиза... логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка... методологията за експертизата е подадена от българската прокуратура... експертизата е не просто негодна - тя е манипулирана по инструкции на прокуратурата".

Съдът в островната държава пък се е заел със случая, тъй като предполагаемата измама е извършена на територията на Република Кипър, както и че смята, че има достатъчно доказателства за обосновано предположение за "заговор с цел измама".

"Тъй като деянието, макар и по инструкции на Иван Гешев, е извършено на територията на Република Кипър, компетентен е кипърският съд. Казано на езика на Иван Гешев – предстои му среща с европейското правосъдие", смята Цветан Василев.

Ето и какво написа бившият банкер в оригинал:

През 2023 г. заведох дело в Република Кипър срещу едно юридическо и четири физически лица на основание "заговор с цел измама" (conspiracy to defraud) – "Бейкър Тили-Кипър", Антониос Василиу, Марк Уилсън, Джордж Малоуни и бившия вече главен прокурор на България Иван Стоименов Гешев. На заседание през декември миналата година кипърският съд реши, че има юрисдикция да разгледа делото по същество, тъй като предполагаемата измама е извършена на територията на Република Кипър, както и че има достатъчно доказателства за обосновано предположение за "заговор с цел измама".

По така нареченото "мега" дело КТБ, прокуратурата е приложила съмнителна съдебно-счетоводна експертиза, за която твърди, че е извършена от компанията Бейкър Тили-Кипър. От години, в серия свои изказвания, лицето Иван Стоименов Гешев тръби "заключенията" й, на които се основава обвинителният акт по делото КТБ.

Във връзка с иска ми, от компанията "Бейкър Тили-Кипър" твърдят, че нямат нищо общо със съответната експертиза – единствената им роля била да посочат експерти на база на критерии, подадени от прокуратурата. Подчертават, също така, че логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка. Същевременно, един от ответниците по делото направи писмени самопризнания, че методологията за експертизата е подадена от българската прокуратура. Освен това, експертизата е извършена само по документи, подадени от прокуратурата. С други думи, експертизата е не просто негодна – тя е манипулирана по инструкции на прокуратурата.

Тъй като деянието, макар и по инструкции на Иван Гешев, е извършено на територията на Република Кипър, компетентен е кипърският съд. Казано на езика на Иван Гешев – предстои му среща с европейското правосъдие.

За това дело разказах подробно в интервю с Генка Шикерова, което ще бъде публикувано следващата седмица. За фалшифицираната експертиза може да прочетете повече тук.