ГЕРБ-СДС остават в опозиция в Столичния общински съвет, обявиха общинските съветници на партията.

В остра позиция от партията на Борисов повтарят своята вечна теза - че отговорност за събиране на мнозинство в общинския съвет е на обединението ПП-ДБ (СС), спечелило изборите в столицата (но без достатъчно общинари за реално мнозинство, б.р.).

За пръв път обаче столичните ГЕРБери изглежда поставят под съмнение победата на вота от страна на обединението, като поставят "спечелила" в скоби, и допълват:

"Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в “сглобки”, нито в “заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите!"

Всъщност обект на разследване и проверка е само втория тур на изборите за кмет - между Васил Терзиев и кандидатката на БСП Ваня Григорова - по жалба на БСП. Изборът на общински съветници, което е отделен вот, провеждащ се заедно с първия тур на кметския, не бяха оспорени от нито една партия. 

Вчера председателят на ГЕРБ Бойко Борисов събра партийните структури в София - за да "запознае лично народните представители, общинските съветници и ръководителите на райони в столицата с политическата ситуация, свързана с блокажа на Столичния общински съвет", съобщиха от партията.

Това е първата намеса на партийния лидер в политическата криза в столицата, резултат на неспособността на общинския съвет да избере председател вече почти 3 месеца. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (Спаси София) първоначално единствено се караха, а в последните седмици се опитват да водят и преговори за консенсусен кандидат, но за момента - без успех. 

Борисов коментира с присъстващите и "решенията, които предстои да бъдат предприети както в София, така и на национално ниво". На срещата присъстваха и бившата кметица на града Йорданка Фандъкова, както и областната координаторка на партията в столицата Даниела Райчева. А присъстващи коментираха, че "в момента има нужда от план за спасение на София".

По информация на Клуб Z намесата на Борисов не е случайна, а идва след дълги преговори на високите партийни етажи между него и ПП-ДБ.

ПП-ДБ (СС): Нови избори няма да доведат до нищо ново

Остават броени дни до изтичането на 3 месеца от първото заседание на СОС, и това може да значи нови избори, отбелязва в позиция Бойко Димитров, общински съветник от ПП-ДБ (СС).

"Ако миналата седмица изглеждаше, че след толкова много време вече поне е направена първата крачка към постигането на съгласие, то в последните дни отново се вижда втвърдяване на позициите на всички политически сили и все по-реална изглежда опасността да се тръгне към нови избори", коментира той.

И отбелязва още, че изборът на председател не определя управляващо мнозинство, а в изпуснатото време е можело да се свърши много работа за столичани.

"Аз все пак се надявам разумът да надделее в следващите няколко дни и да намерим решение, което да разсече Гордиевия възел в Столична община. Защото противното обрича нашия град на още половин година безвремие, в което много проблеми ще остават нерешени", пише още Димитров. "А едни нови избори няма да донесат нещо много по-различно и след няколко месеца същите участници пак ще трябва да седнат на една маса и да решават абсолютно същия въпрос, който е на дневен ред и днес."

Сглобка и в столицата?

Това е фундаменталният въпрос от местните избори насам - от кого ще получи подкрепа обединението "Продължаваме промяната" - "Демократична България" - "Спаси София" в "малкия парламент" на София. Макар да получиха най-много гласове от столичани, трите партии все пак имат само 23-ма общински съветници, далеч от нужните 31 за мнозинство.

От самото начало бе поставен въпросът дали и в столицата ще се повтори коалицията между довчерашни политически врагове на национално ниво между ПП-ДБ и ГЕРБ, или обединението ще потърси гласове от БСП. Малките формации в съвета - "Синя София" и "Има такъв народ" - просто нямат нужния брой гласове, така че да са достатъчни сами по себе си. "Възраждане" пък са изключени по подразбиране.

Към ПП-ДБ-СС не бяха спестени обвинения и от двете страни - БСП ги обвинява в подготовка на нова "сглобка", а ГЕРБ-СДС - в "червена сватба". Докато на национално ниво ПП-ДБ използваха войната в Украйна и нуждата от евроатлантическо управление като оправдание за общо правителство с ГЕРБ, в СОС този аргумент не върши работа.

Не е маловажна и ролята на третия партньор в местната власт - "Спаси София" и рискът той да се отцепи. За разлика от ПП-ДБ, формацията не отстъпва от желанието си да "измете ГЕРБ" от властта в София, и не счита обединение с БСП за недопустимо. Преди дни лидерът на местната партия Борис Бонев дори изказа тезата, че премахването на МОЧА - дело на кмета Васил Терзиев и областната управителка Вяра Тодева от ПП - е било с цел да се саботират преговори с левицата. 

Седми опит - тази седмица

В четвъртък, 8 февруари, е осмото поред (а де юре все още първо) заседание на Столичния общински съвет. Отново с точка първа и единствена - избор на председател. Без него СОС не може да създаде комисии, да обсъжда доклади, дори да приеме внесения от кмета бюджет на столицата. Общинарите дори не си получават заплатите - и тях трябва да ги разпише председател.

Съществуват и хипотези, че ако СОС не избере председател в продължение на 3 месеца - които ще изтекат 5 дни след предстоящото заседание, на 13 февруари - Общиската избирателна комисия може да разпусне Съвета и да обяви нови избори, нещо невиждано в демократичната ни история.