Израелската посланичка в Русия Симона Халперин ще бъде извикана в руското външно министерство заради "неприемливи коментари", направени от нея в интервю, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Според министерството Халперин е представила невярно външнополитическата позиция на Русия в публикувано вчера интервю за руския вестник "Комерсант". Министерството определи коментарите ѝ като "изключително неуспешно начало" на посланическата ѝ дейност, като напомня, че тя трябва да бъде насочена към развитието на двустранните отношения.

Халперин зае поста през декември миналата година. В интервюто си израелската посланичка критикува руския външен министър Сергей Лавров, че омаловажава значението на Холокоста, и заявява, че Русия е твърде приятелски настроена към палестинската ислямистка групировка "Хамас", отбелязва Ройтерс.

"Особено възмущение предизвиква това, че израелската посланичка се изказва с неуважение за усилията, полагани от Русия при нейни контакти, насочени към решаването на съдбата на заложниците", взети от "Хамас", пише в изявлението на руското външно министерство.

В същото време "тезата за това, че Холокостът е унищожение само на еврейския народ, противоречи на резолюции на Общото събрание на ООН". А изказването на Халперин за необходимост от промени в "държавния календар" на Русия, граничи с намеса във вътрешните работи", добавя министерството.