„След ужасните терористични нападения на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г. паметта за Холокоста придоби ново измерение. Европейските евреи отново живеят в страх.“

Това се казва в изявление на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. То е разпространено по повод утрешния Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Той се отбелязва на 27 януари – датата, на която през 1945 г. съветските войски освобождават нацисткия концлагер „Аушвиц-Биркенау“ в Полша.

„Никой родител не трябва да се страхува да изпраща децата си на училище. Евреите биват тормозени и нападани на улицата, в училище и в университета. Синагогите биват вандализирани. Еврейските гробища биват осквернявани”, допълва Фон дер Лайен.

Според нея безпрецедентният скок на антисемитските прояви, които се наблюдава в цяла Европа, напомня за най-мрачните мигове на нашата история. Различното сега е обаче, че всички ние стоим зад еврейските общности, изтъква председателката на ЕК.

Тя е категорична, че няма място за антисемитска омраза, нито за оправдаване на антисемитизма.

Оцелелите от Холокоста стават все по-малко и затова са необходими нови форми на възпоменание и нови методи на преподаване, като бъдат използвани последните следи от миналото. За тази цел Комисията разработва Мрежа от места, където се е случил Холокоста. Това е водещо действия на стратегията на ЕС за борба с антисемитизма. Местата за възпоменание трябва да бъдат опазвани и да служат за образователни и възпоменателни цели.

„Трябва да помним как започна всичко. Антисемитизмът и омразата доведоха до Холокоста. Наш дълг като европейци е да изградим Европейски съюз без антисемитизъм и каквато и да била форма на расизъм и дискриминация. Ако Европа предаде евреите, Европа би предала всички нас. „Никога повече“ е сега!“, завършва Урсула фон дер Лайен.