"Кипърският въпрос" около действията на прокуратурата при фалита на КТБ и съответно - преследването на Цветан Василев, става все по-интересен.

Неясно как прокуратурата преди почти 10 години решава да възложи на една определена кипърска фирма - "Бейкър тили", да изготви съдебно-икономическата експертиза за банката.

По думите днес пред Клуб Z на един от адвокатите на Цветан Василев - Константин Симеонов, 90% от обвиненията за раздаване на необезпечени кредити (и съответно - приказките на Иван Гешев навремето за "кацането на Луната с дизелов двигател" - се крепят именно на тази експертиза.

Обаче...

Днес в съда на делото "КТБ", което иначе кротко си крета от 2017 г., защитата представи две писма от Кипър - едно от шефа на "Бейкър тили" Сократис Евстратилу и едно от единия експерт, който пък пряко е изготвил въпросната експертиза (другите трима вече не работели във фирмата).

За да е съвсем забавно, в писмото на "Бейкър тили" се казвало, че единствената им роля била да посочат експерти на база на критерии, подадени от прокуратурата. Подчертават, също така, че логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка.

Самият експерт пък - някой си Антонис Василиу, пише, че за "експертизата" е използвана методология, подадена от... българската прокуратура. И тя не съответства на обичайните методи, с които тяхната фирма одитира.

Скоба за "подсъдимия Гешев"

Писмата днес не са голяма изненада - както е известно, вчера самият Цветан Василев разкри, че през 2023 г. е завел жалба в островната държава за евентуално престъпление "заговор с цел измама" (conspiracy to defraud). Като сред посочените съучастници са "Бейкър Тили", трима чужденци и последният, когото съдът проверява, се казва Иван Стоименов Гешев - тогава наблюдаващ прокурор на делото.

Краска в целия сюжет е, че днес в Спецсъда (нищо, че е закрит - делото се гледа в същата зала, в същата сграда и от същите хора) се разнесе, че отпред неизвестно лице е окачило транспарант:

"Гешев - арестант, кога?"

Съдебната охрана излиза да търси плаката, но така и не го откри... 

Та, на база на двете писма днес защитата поиска прелом в процеса, или казано на правен език - промяна в хода на съдебното следствие. А именно - временно да се изоставят бекрайните свидетели, които мрънкат едно и също - често написано мотамо и де се издърпа напред четене и обсъждане на въпросната - ключова според защитата - експертиза.

Константин Симеонов специално подчерта, че става въпрос за писма, които "поставят под сериозно съмнение" истинността на експертизата, която е в основата на повече от 90 процента от обвинението.

"Освен, че не е ясно как Прокуратурата на Република България в хода на досъдебното прозводство е стигнала до назначаване на експертиза точно във филиала на "Бейкър Тили" в Кипър, тя е направена, без да бъде контролирана от самата известна одиторска компания.

Това може да спести разпита на повече от половината свидетели", смята адвокатът.

Той обяви, че трябва веднага въпросът да се разгледа с приоритет, за да се обсъди - може ли тази експертиза да стои в основата на това обвинение или ще се назначава повторна в друга компания, "и аз не знам коя".

"Иначе с темповете ни не виждам как ще се стигне в близките 5 години до обсъждане на експертизата", подчерта адвокатът (Клуб Z напомня, че почти първата една година гfвори само основният свидетел на прокуратwрата - Бисер Лазов. А политrци или депутати изобщо пък не са в списъка с поискани до момента свидетели, б.р.)

Интересно е, че прокуратурата - представлявана от цели трима обвинители, изрази становище, че не възразява ходът на делото да се промени, като се изтегли веднага обсъждането на "тези писма". 

Съдия Виржиния Петрова също веднага се произнсе, че "има логика" да ги разгледат, след което постанови, че... отказва да промени хода на делото.

Защото - към изслушване на вещи лица съдът трябвало да пристъпи, когато бъдат събрани всякакви други свидетелски показания, и това ще позволи "да бъде извършен пълноценен разпит" на експертите. А не след това някой свидетел да каже нещо, заради което да трябва да ги призовават наново. После - като ще има разпит на чужденци, трябва да се промени организацията - да заседават много по-начесто. Както и - когато са в края на делото, страните ще могат да мотивират искане евнтуално на нова експертиза. Имало усложнения и, че съдът трябва да уточнява адреси на въпросните хора - които са извън България, те ще се изискват по линия на международната правна помощ, това ще отнеме време и т.н.

"Отказвам промени на този етап, като въпросът остава", отсече съдия Петрова и обясни на адвокатите - "Не го приемайте като отказ".

Следващият ход веднага на Симеонов бе да поиска пореден - неясно кой вече - отвод на председателката на съдебния състав. В пространна реч, той обвини Петрова - започвайки от днешния случай и стигайки до основни негови искания (например Цветан Василев непрестанно заявява, че иска да бъде разпитан от дата 6 февруари 2019 г.), че нарушава основни човешки права на защита, на правото, на ЕСПЧ, както и, че този съд е "политически мотивиран". Това личало и от закриването му.

Като аргументи той изтъкна факта, че Сърбия много пъти се е произнесла, че Василев е обект на политическо преследване и затова му даде убежище, вместо да го екстрадира, както и че Интерпол занули червената бюлетина за неговото издирване, издадено от българската прокуратура - по същите причини. Намесен бе и Симеон Дянков - че по неговото дело (съобвиняем с Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и др.) дори финалната пледоария на бившия министър била по скайп от САЩ. А "за Цветан Василев такава възможност не се намери". 

От тримата прокурори пламенна реч в защита на съдебния състав дръпна Наталия Станчева - че всички искания са вече познати и стари, че Симеон Дянков бил друг случай, защото той си е бил тук през цялото дело, само накрая не дошъл, както и че не престава да я изумява какви политически мотиви на някого му се привиждат - Цветан Василев никога не бил депутат или премиер и нямал платформа, затова не е политик.

Симеонов само репликира:

"Не знам дали на колегата е известно, но политическите мотиви не се отнасят само за политици. Не е нужно да си депутат или министър, за да бъдеш преследван по политически причини."

Развръзкта на въпроса тепърва предстои.