Ракът на крал Чарлз III е хванат рано. Това съобщи британският премиер Риши Сунак, който бе попитан от медии на острова как е реагирал на новината.

"Очевидно като всички останали, бях шокиран и натъжен, мислите ни са с него и семейството му. Да благодарим, че (ракът) е бил хванат рано".

Притеснения относно сериозността на диагнозата възникнаха, след като по-рано стана ясно, че по-малкият син на монарха - Хари, ще пътува от САЩ, за да посети баща си.

Сунак добави, че се надява кралят "да получи лечението, от което се нуждае и да се възстанови напълно".

"На това се надяваме и се молим и разбира се аз редовно поддържам контакт с него и ще продължим да комуникираме както обикновено", допълни премиерът.

Все още се уточнява как и дали ще бъдат организирани традиционните седмични аудиенции на Чарлз с министър-председателя, в случай че лекарите го посъветват да сведе до минимум личните си контакти. Неговите задължения в публичната им част ще бъдат поети от съпругата и сина му - кралица Камила и принц Уилям. Очаква се и сестра му Ан и брат му Едуард да излязат на публичната сцена. Именно това са четиримата души, които според закона за регентството се водят съветници на краля. Ако той прецени, че не може да изпълнява задълженията си, ще посочи един или двама от тях, които да поемат функциите му, свързани с ежедневната работа.

Чарлз III беше диагностициран с рак само седмица, след като излезе от болница. Там той претърпя операция заради уголемена простата. Новината предизвика вълна от съпричастност към кралското семейство от цял свят - както от потребители в социалните мрежи, така и от редица световни лидери.