Крал Чарлз Трети е диагностициран с рак, съобщиха Би Би Си, "Скай нюз" и други големи медии, цитирайки официално съобщение на Бъкингам. 

Туморът е открит по време на скорошно лечение на уголемена простата, но не става въпрос за рак на простатата. Не се уточнява къде е заболяването и в каква фаза е.

Днес британският монарх е започнал редовно лечение, се казва още в изявлението. 

Чарлз е настроен положително. На първо време той ще отложи публичните си ангажименти - по съвет на лекуващите го лекари, като ще бъде заместван от представители на кралското семейство.

Същевременно ще продължи да изпълнява другите си ангажименти, свързани с документация и административни дейности.

"Негово Величество избра да сподели диагнозата си, за да предотврати спекулации и с надеждата, че може да помогне за общественото разбиране на всички хора по света, които са засегнати от рак", завършва съобщението.

75-годишният Чарлз, заменил наскоро майка си Елизабет Втора на трона на британската империя, прекара три денонощия в болница миналия месец, след като претърпя медицинска интервенция заради увеличена простата.

"Нямам съмнения, че той ще се излекува много бързо и зная, че цялата страна ще му пожелае оздравяване", заяви премиерър Риши Сунак.

Принц Хари, който живее в Карифорния със съпругата си Меган Маркъл, ще се завърне в близките дни на Острова, за да види баща си, съобщи Би Би Си. По-малкият син на крал Чарлз и принцеса Даяна не е в добри отношения с кралското семейство, като се отказа от привилегии и задължения и от години живее в Америка.