Задържаният вчера служител на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е предоставял информация от български и партньорски служби и агенции на представител на разузнавателни служби на Русия. Това съобщи на нарочен брифинг днес наблюдаващият прокурор по образуваното досъдебно производство Ангел Кънев, цитиран от БТА.


Вчера при акция в ГДБОП беше задържан служител на дирекцията за съмнения в шпионска дейност в полза на друга държава. Както Клуб Z пръв писа - арестуваният антимафиот е работел в отдел, в който има достъп до международни проекти.

Действията на служителя са наблюдавани в продължение на няколко месеца, но по-малко от година, обявиха днес на брифинг от прокуратурата, ДАНС и МВР.

Служителят е задържан с прокурорска мярка за срок до 72 часа. В момента на мъжа се предявяват обвинения, той ще отговаря за престъпление по глава първа от Наказателния кодекс за шпионаж.

Зам.-председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петър Петров каза, че служител на агенцията е засечен в контакт със задържания служител на ГДБОП. Предприети са действия за изясняване характера и комуникацията на общуването им, добави той.

Дали ще бъде обвинен, тепърва ще се прецени - взети са мерки за ограничаване на достъпа му до класифицирана информация.