Антимафиотът, който е прибран днес от колегите си от "Вътрешна сигурност" на МВР, е работел по международни проекти. Това научи Клуб Z от свои източници. Той е дългогодишен полицай - на 55 г. 

По-рано днес медии съобщиха, че специализирана акция тече вътре в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Според неофициални източници, които Нова тв цитира, разследва се шпионаж и дори има задържан.

Според медийни информации разследван е полицай по подозрение, че е изнасял информация към руски служители, които преди време са обвинени за персона нон грата.

"Данните, че служител на МВР изнася информация за чужда държава, е дошла от службите.

В този час в ГДБОП продължават обиски и претърсвания. Предстои да бъде повдигнато обвинение на служителя на реда.

До момента е ясно, че той е изпращал информация по електронен път към хора, свързани с Русия", допълва БТА.

Нашите източници потвърдиха, че се извършват претърсвания както в Дирекцията, която е на "Цариградско шосе", така и у дома на въпросния служител. Само той е обект на интерес - няма други замесени.

Засега обаче предстои да се анализира иззетото при обиска - основно компютърни конфигурации и флашки. Няма открити "по-атрактивни" неща.

Сигнал по случая дошъл у нас от чужди служби.

За акцията потвърди и главният секретар на МВР Живко Коцев:

„Тя е в резултат на съвместни действия между ДАНС, ГДБОП, Софийската градска прокуратура и дирекция „Вътрешна сигурност”. За съжаление, става въпрос за служител на МВР, който е наблюдаван, контролиран. Потвърждавам – става въпрос за шпионски действия. Подозренията са за шпионаж в полза на Русия”, каза той, цитиран от Нова тв.

Най-пресният скандал от почти постоянните такива в "БОП"-а е, че жената на застреляния по мафиотски "консултант" Мартин Нотариуса е действащ служител в антимафиотската диракция. Тя била уволнена по искане на Калин Стоянов, докато ръководеше службата, но после била възстановена на работа от съда, макар че сега се води по майчинство.

По любопитен начин тя работи, въпреки че няма достъп до класифицирана информация.

След разстрела на Нотариуса вечерта на 31 януари именно тя подала сигнала на 112, но с... 50 минути закъснение.

Междувременно, в ранния следобед Нова тв съобщи, че идентична акция за търсене на шпиони тече и в ДАНС.