Стачка на наземния персонал на „Луфтханза“ днес е причина за отмяна на повечето полети от и до Германия. Стачката ще продължи 27 часа, като засегнати са летищата във Франкфурт, Мюнхен, Хамбург, Берлин и Дюселдорф. Като предпазна мярка авиокомпанията е отменила между 80 и 90 % от планираните за сряда около хиляда полета.

Първите полети бяха отменени още във вторник вечерта. По данни на авиокомпанията повече от 100 000 пътници е трябвало да пренасрочат полетите си. На останалите летища в Германия бяха отменени връзките от и до Франкфурт и Мюнхен.

Пътниците на отменените полети не трябва да идват на летището при никакви обстоятелства, предупредиха от Lufthansa. Там те не могат да очакват помощ.

"Поради стачката гишетата за презаверка на резервации за съжаление не са заети", се посочва на уебсайта на авиокомпанията. Безплатни възможности за презаверка на резервации има на lufthansa.com, в приложението за клиенти и в центъра за обслужване.

Предвижда се стачката да приключи в четвъртък в 7,10 ч. Lufthansa разкритикува стачните действия като "напълно неразбираеми по отношение на тяхната продължителност и обхват". Стачкуващите настояват за увеличение на заплатите с 12,5 %, но най-малко с 500 евро на месец за период от дванадесет месеца. Освен това трябва да има стандартизиран за цялата група бонус за компенсиране на инфлацията в размер на 3000 евро.