Подписаното в Минск споразумение за Украйна я отдалечава от ЕС.

По-точно, ако досега тя е направила крачка напред към него, сега направи две назад.

Ето кое е единственото 100 на сто сигурно от документа от 13 точки, влязъл в историята под названието "Комплекс от мерки за изпълнението на Минските споразумения". Но едва ли в момента много хора си дават сметка за това.

Защото този документ на практика предвижда споменатите в него "отделни райони на Донецка и Луганска области" да бъдат извън европейското управление - там да не важат бъдещите европейски правила и закони. Отгоре на всичко, тези райони трябва да получат специален статут "с вземане предвид на особеностите". Това ще бъде една от причините украинската конституция да бъде променена.

Тези "отделни райони" със своите "особености" явно ще се подчиняват на всеки друг, но не и на централната власт в Киев. А тя от своя страна ще бъде задължена да им помага в това начинание.

Не вярвате ли? Съдете сами от бележките в края на "Комплекса от мерки".

Една от тях е "съдействие от страна на централните органи на властта за трансграничното сътрудничество в отделни райони на Донецка и Луганска области".

Основателно изниква въпросът с какво досега официален Киев е пречил на това сътрудничество. А с кого ще бъде то, ако не с Русия? Която зачита европейските правила точно толкова, колкото и правото на Украйна кама да реши да се присъедини към ЕС, да не говорим за НАТО.

Повече от ясно е, че ЕС няма изобщо да позволи на Украйна да кандидатства за негов член със специалния режим, предвиден за "отделните райони".

Ето още една твърде интересна бележка:

"Създаване на отряди на народната милиция с решение на местните съвети с цел поддържане на обществения ред в в отделни райони на Донецка и Луганска области."

Звучи страхотно, нали? Не ви ли напомня на някогашните отрядници у нас в годините на комунизма, които патрулираха по улиците и следяха ладите на не ходят на църква?

Е, как с тези "особености" Украйна ще се доближи до ЕС?

Изобщо не може да става дума за сравнение с Испания, където автономна област Каталуня е вече държава в държавата. Тя може да задържа за себе си огромна част от своите приходи, но във всичко друго е подчинена на централната власт в Мадрид. И на ЕС, разбира се.

Отделните части на Великобритания - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, си имат собствени съдилища. Но и там законодателството е хармонизирано с европейското.

Украйна дори няма да бъде Кипър, от който само гръцката част е член на ЕС. Защото Евросъюзът никога няма да приеме Украйна без Донецка и Луганска области.

А може би именно неевропейска Украйна е била главната цел на "Комплекса от мерки"? Дали е така, все още не можем да знаем 100 процента. Но хиляда процента знаем на кого е изгодно това.