Украинския боксьор в тежка категория Олександър Усик не е разочарован за отложения супермач с Тайсън Фюри - напротив, не таи лоши чувства към своя съперник, вярва му, подкрепя го. Има и личен мотив, който го прави щастлив.

Това стана ясно от пресконференция за световния шампион на три федерации в Испания, като той е цитирин от няколко британски медии, сред които Би Би Си, "Скай спортс", "Сън" и т.н.

Усик и Фюри трябваше да излязат на ринга в Рияд на 17 февруари в двубой, който да коронова абсолютния първенец сред най-тежките за първи път от 1999 г. насам. Единствената друга голяма титла се притежава от Циганския крал и мачът бе уреждан много дълго, като случването му до голяма степен стана възможно заради парите на Саудитска Арабия. И заради това, че Усик отстъпи пред някои условия на опонента си.

През миналата седмица обаче роденият в Манчестър боец получи тежка аркада по време на спаринг и мачът бе пренасрочен за 18 май - отново в Рияд.

Оказа се, че Олександър, който бе част от украинската армия в началото на войната, е доволен всъщност - на 28 януари съпругата му Екатерина е родила момиче, Мария, тяхното четвърто дете. Той обаче още не я виждал, тъй като по същото време се е готвел във Валенсия. Предвид промяната, половинката му също останала доволна, тъй като през май ще може да пътува до Саудитска Арабия, за да го подкрепи.

"Да, жена ми беше много щастлива като чу новината, заяви Усик. - Мария се роди на 28 януари и нямаше как да остави бебето и да пътува. Това е първото раждане, което пропускам. Трябваше да съм до нея, трябваше да съм до съпругата ми. Сега искам да се върна (в Украйна, бел. ред.), да й благодаря, да прегърна дъщеря си, малко ще се разсея, а след това почвам да тренирам отново. Екатерина вече знае, че през май ще може да пътува."

Мениджърът на спортиста - Егис Климас, се усъмни в контузията на Фюри, като заяви, че той си я причинил умишлено, за да избяга от мача. Усик обаче е на различно мнение.

"Разбира се, че изпитвам любов."

Така Олександър Усик отговори на въпрос на "Скай спортс" какви са чувствата му към Фюри.

"Защо? Защото той е човекът, който държи четвъртия ми пояс. Също така е човекът, който много ми помогна да стана известен. И защото всички хора трябва да се обичаме като близки приятели. Не просто да бъдем познати. Прекрасно е човек да се държи учтиво, а не гадно", продължи философски - както все по-често напоследък, шампионът.

"Не, не. Не тая никакво раздразнение, продължи той заради отлагането. - Не съм огорчен. Като се обърна назад си давам сметка, че свърших много работа, подхотвях се прекрасно, плувах, тичах, имах спаринги. Сега ще трябва да поработя още, още много. Но с помощта на Бог ще го направя, ще тренирам здраво, за да срещна трима Тайсън Фюри, не един."

Усик бе поканил на пресконференция журналисти от родината си, от Англия, САЩ и Испания. Говори с тях в хотел край брега във Валенсия, където беше на лагер още от края на миналата година. Каза, че не е празнувал никакви празници, само е тренирал.

"Това е бокс и такива неща се случват в бокса, отговори той на въпрос конкретно за контузията на Фюри. - Трябва да се отнасяме сериозно с тези неща, с уважение. Ще почакам още, нека Тайсън се възстанови. Но за мен няма значение дали ще се бия с него или с някой друг. Важна е само абсолютната титла."

А на въпрос на Би Би Си какво послание би оскал да отправи към Фюри, Усик заяви следното:

"Тайсън, здравей, братко мой. Не се бой, няма да те изоставя."