Втори ден земеделски производители в страната излязоха на протест. Този път времето на протестните действия бе увеличено с един час и блокадите бяха между 10:00 и 13:00 часа.

Ето как изглеждаха протестите днес, обобщени от БТА:

Земеделците продължават да настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Те блокираха с трактори възлови пътища в област Монтана на три места. Главен път Е-79 беше затворен в района на село Горна Вереница Втората блокада имаше на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата - на пътя от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Блокиран беше и Дунав мост при Русе, там протестиращите разляха цистерна с мляко. Те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт. 

"Исканията ни остават същите. Правим всичко възможно да не пречим на останалите граждани, но това е единственият начин да ни чуят", каза Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

С тежка техника земеделските производители затвориха главния път София-Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено беше и движението на пътя София-Русе при Луковит. По думите на Симеон Симеонов - представител на земеделските производители, Сдружението на зърнопроизводителите - Ловеч, което е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), категорично се разграничава от политически искания и не иска оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Протестиращи земеделци имаше днес и на няколко места в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово.

В Силистренско протестът беше под формата на колони от тежки машини, които се движиха по ключови пътни участъци. Организаторите на протеста твърдяха, че са били инструктирани от органите на реда, че нямат право да блокират републикански пътища, като глобата за това е от порядъка на 8000 лева.

Десетки земеделски производители и животновъди блокираха със земеделска техника подбалканския път в района на разклона за казанлъшкото село Дунавци. Протестиращите бяха предимно малки и средни животновъди и фермери, които заявяват, че държавата изцяло ги е изоставила и оцеляването им е въпрос на време. В протеста се включиха представители на общините Казанлък и Павел баня. Те бяха категорични, че ще бъдат тук всеки ден, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Част от протестиращите на разклона за село Дунавци преместиха тежката си техника и блокираха и обходния път между селата Горно Сахране и Шейново. На място, освен земеделска техника, имаше и камиони със слама и животни, а в края на демонстрацията протестиращите запалиха бала сено.  Ще бъдем всеки ден тук, докато не се отменят тези изисквания и не се създадат условия, в които да работим нормално, категорични са протестиращите фермери от Казанлъшко. Тяхното намерение е в утрешния ден да блокират изцяло движението по Подбалканския път без възможност за обходни маршрути.

Протестиращи земеделски производители затвориха трите подхода за магистрала "Тракия" край Ямбол. Затворени бяха участъци на трите най-важни пътни артерии в областта – на пътя Ямбол-Сливен след разклона за село Дражево, което блокира изхода към магистралата, втората точка беше до село Кабиле, а третата - до село Веселиново, което включва и международния път към граничен пункт "Лесово".

С тежка техника земеделски производители затвориха движението по главния път Стара Загора-Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала "Тракия", в района на Птицекомбината.

Земеделските производители и зърнопроизводители в Стара Загора запалиха бала слама и отново настояха да не бъдат лъгани.

"Министърът на земеделието работи изцяло в интерес на българското земеделие, не само за сектор зърнопроизводство, но и за българското мляко, сирене, за пчелари, говедовъди, животновъди", каза пред БТА Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му "министър Вътев не е човек, който с магическа пръчка може да промени всичко, тъй като трябва да бъде подпомогнат и за всички политики да има и политически решения".

Селскостопанска техника и земеделци от региона на Търговище за втори пореден ден блокираха главния път София-Варна. Протестът беше разположен на кръговото кръстовище на входа на града. 

Според Георги Георгиев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповски регион, има много натрупано недоверие у хората по отношение на законодателните инициативи.

"Стана ясно, че това, което говорим в момента, е готово, че законите ще бъдат вкарани в Министерския съвет или в Народното събрание за гласуване. Но това го слушаме за някои закони вече десет години. Точно това недоверие е основното, което ни спира да прекратим протестите", коментира той.

В област Търговище протестиращи зърнопроизводители и техника имаше и на входа на Попово.  Земеделска техника и производители от Поповско блокираха за три часа изхода на града за Бяла и Велико Търново. Повече от 25 машини и техните водачи с развети трикольори подкрепиха протестите на колегите си от цялата страна и изразиха солидарност с исканията им.

Врачанските земеделци отново блокираха пътя между Мизия и Оряхово по посока на ферибота към румънския град Бекет.

Всички присъстващи, които са членове на Българската аграрна камара, заявиха, че се разграничават от исканата оставка на министъра на земеделието от страна на другата асоциация - Българска аграрно-хранителна камара. 

Земеделските производители от Плевенско блокираха с тежки машини главни пътища в региона. Точките, където бяха протестиращите, бяха при село Горни Дъбник и на разклона за Славяново и Пордим, което блокира главния път София-Русе, както и при село Брестовец, където се спира движението по пътя Плевен-Ловеч. 14 тежки машини при село Брестовец блокираха пътя Плевен-Ловеч.

"Имаме поставени искания и държим на тях. Това, което управляващите ни предлагат, не устройва нито един от браншовете в сектор земеделие. Навсякъде проблемите са еднакви, в цяла България. Всеки един земеделски стопанин е еднакво засегнат от кризата, причинена от войната в Украйна", подчерта Кунчо Кунчев, зърнопроизводител и член на НАЗ. 

За втори пореден ден земеделски производители от област Пловдив се събраха край село Труд. Те блокираха кръговото движение до селото с трактори и друга селскостопанска техника. Също както и в първия ден от протеста си те направиха шествие до Пловдив. Маршрутът им беше по ул. "Васил Левски" до кръстовището с бул. "Дунав", откъдето направиха обратен завой и се върнаха обратно до началния си пункт.  

За втори ден земеделските производители от община Перник излязоха на протест. Сборният им пункт беше пред зала "Борис Гюдеров" в областния град. Малко преди обед те се отправиха към пътен възел "Даскалово", където затвориха за около петнайсет минути всички подстъпи към аутобана.  Протест днес имаше и в още две общини от област Перник. В Радомир бе затворено движението по пътя от София за Кюстендил в района на автогарата. Земеделски производители от Брезнишко блокираха за няколко часа и републиканския път II-63 от Перник за ГКПП "Стрезимировци".

Недоволни земеделци блокираха пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе-Маказа и Пловдив-Свиленград. Както и вчера, на платното излязоха производители от повечето браншове в селското стопанство, а блокадата продължи три часа.

Земеделски производители от Шуменско протестираха със селскостопански машини на 5-и километър край областния град. Зърнопроизводители, подкрепени от представители на други браншове на селското стопанство в област Разград, втори ден блокираха пътя Разград-Русе. Земеделските машини бяха изкарани отново на главния път край село Гецово.

Нихат Расим, представител на зеленчукопроизводителите, овощарите и тютюнопроизводителите, заяви, че протестира, за да защити селското стопанство в България.

"Нашите искания са почти на 90 процента покрити. Въпреки това сме съпричастни към зърнопроизводителите, защото знаем болката ви. Нашият интерес е общ, затова сме тук, да защитаваме интересите на всички стопани и истинските производители", подчерта той.

Протестите на земеделците в Разградско ще продължат до петък. Събота и неделя трактори и друга земеделска техника няма да бъде вадена на пътя.

Клада със слама, вълна, фиданки, яйца, зърно и пчелен кошер подпалиха протестиращите земеделци на пътя София-Варна край село Шереметя.

Симеон Караколев от Българската аграрна камара заяви, че законите са единственото дългосрочно средство, с което работата на земеделските производители може да бъде по-устойчива. Той уточни, че земеделските производители от всички браншове няма да отстъпят от исканията си. Като разберем какви са предложенията на правителството ще решим как да продължим с протестните действия, допълни той.

На днешния протест, освен представители на зърнопроизводителите и животновъдите, участваха пчелари, както и собственици на овощни и зеленчукови градини и оранжерии.

Земеделски производители затвориха днес за един час и четирите ленти за движение при кръстовището на изхода на Дупница при с. Пиперево. Затворено беше и движението при разклона за с. Слокощица, на изхода на Кюстендил.  Земеделски производители от Благоевградско излязоха на протест край санданското село Ново Делчево. С тежки машини и животни, те затвориха пътния възел към автомагистрала "Струма", с което бе спряно движението към граничните пунктове "Златарево" и "Кулата". Протестиращите направиха опит да се качат и на магистралата. 

Протестиращите бяха подготвили декларация с искания, която подписаха, докато блокираха пътя. В нея се казва, че подкрепят исканията на колегите си от цялата страна и настояват да се премахнат всички рестриктивни ограничения за животновъдите, осъществяващи традиционни практики за сезонна паша в парковете "Пирин" и "Рила". Също така искат украинската помощ да бъде равна на миналогодишната предвид още по-тежките условия с цените на горивата, инфлацията и работната ръка.  В подписката е заложено още премахване на непосилните административни тежести, въведени поетапно от 2007 година до днес, както и всички преработени храни от месо, мляко и продукти от растениевъдство, достигнали до щанда, да бъдат отчетливо етикетирани какъв е произходът им и откъде е внесена суровината. 

Земеделски производители от град Ихтиман и региона протестираха на входа и на изхода край града. Десетки машини бяха наредени с трибагреници около републиканския път I-8.