Кабинетът продължава да търси работещ вариант за споразумение с представителите на протестиращите земеделски производители, който е приемлив за всички страни, съобщиха от правителствената пресслужба след срещата на премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев с излъчените преговарящи тази вечер в Министерския съвет. 

Денков беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба. Преговорите ще продължат в петък следобед.  

Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процесът и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството. 

На срещата страните се споразумяха и за подпомагането със 150 млн. лв. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Министър Кирил Вътев заяви, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на министерството и на Държавен фонд „Земеделие“, като няма да засегнат по никакъв начин средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието.

Днес за втори ден земеделски производители в страната излязоха на протест. Този път времето на протестните действия бе увеличено с един час и блокадите бяха между 10:00 и 13:00 часа.