Откраднатата картина на Ван Гог, която беше върната на нидерландски детектив в торба на ИКЕА, беше показана на журналисти за първи път в музей в Ротердам, съобщи АФП.

По картината "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г." още личат драскотини от кражбата и лошото съхранение. Бяла следа в долния ѝ край е сериозна щета, каза реставраторката Марян де Висер. Тя преминава през всички слоеве - лака, боята, основата, която е бяла. Оригиналното платно също е леко повредено. 

Тази драскотина вероятно се дължи на удар с твърд предмет. 

Реставраторката изследва задълбочено картината, използваните материали, предишните реставрации, начина, по който е нарисувана. Марян де Висер вече е почистила картината и е отстранила част от лака. Това са подготвителни етапи за реставрацията. 

Картината ще бъде изложена за посетители от 29 март в музея в Гронинген.  

Кражбата на картината от музея "Сингер Ларен" на 30 март 2020 г., през пандемията от COVID-19, влезе в заглавията на вестници по целия свят. Снимки от охранителна камера показаха как мъж влиза през стъклена врата, а след това бяга с картината под ръка. 

Името на мъжа, върнал картината, не беше разкрито. 

През септември 2023 г. ценната картина на Винсент Ван Гог беше намерена от нидерландския "Индиана Джоунс на света на изкуството" Артур Бранд. 

Бранд е известен арт детектив, специализиран в разследването на случаи с откраднати произведения на изкуството.  

Творбата, оценена на между три и шест милиона евро, беше открита в сътрудничество с нидерландската полиция.

По думите на детектива мъж, пожелал да остане анонимен, е върнал картината, увита в калъфка за възглавница и торба, след отправени призиви от страна на полицията и на самия Артур Бранд.

Видеоклип, предоставен от Бранд, показа как той разопакова картината в хола си, изумен от откритието. "Потвърждението, че това е откраднатият Ван Гог, беше един от най-великите моменти в живота ми. Не можех да повярвам", каза тогава той пред АФП. С детектива се свързва мъж, който казва,  че иска да я върне. След като преговарят известно време, Бранд убеждава мъжа, който според него няма нищо общо с кражбата, да върне произведението на изкуството.

Творбата датира от началото на кариерата на Ван Гог, преди продуктивният  художник да се заеме с постимпресионистичните си картини като "Слънчогледите" и поразителните си автопортрети.