Бойко Борисов прежали Мария Габриел, но не и Министерството на външните работи. 

"ГЕРБ настоява да си запази външно министерство, съгласни сме министър да е и друг човек, не Мария Габриел", заяви днес в кулоарите на парламента лидерът на партията.

Той посочи, че вчера е имал разговор със съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който окачестви като "уютен, приятелски". Говорили близо три часа.

Както е известно, в "сглобката" се появи напрежение, след като и премиерът Николай Денков (ПП), и вицепремиерът и министър на външните работи в момента Габриел (ГЕРБ) поискаха след ротацията през март титулярния пост в МВнР. От ПП-ДБ се мотивираха с това, че Габриел не може да съчетава и двете позиции - хем на министър-председател, хем на външен министър, а и сега ГЕРБ държи парламентарната комисия по външна политика чрез нейния председател Бойко Борисов. Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пък заговори за "излаз" в чужбина и на партиите от обединението.

От ГЕРБ възразиха: в управленската програма е записано (което е факт), че след ротацията Денков ще е вице и министър на образованието. (Но такова нещо не пише в управленската декларация на двамата ротационни премиери, нито пък има документ, в който Габриел да е определена за външен министър и след първото деветмесечие на управлението). Отделно: Габриел била "сама като кукувица в Министерския съвет" (по Борисов).

"Нечистоплътно представят от ПП нашите срещи и казват, че аз им водя ДПС, а те ми ги водят в кабинета, идват заедно", коментира още Борисов днес.

Кой води Пеевски

Поводът стана сутрешното участие на дясната ръка на Кирил Петков - Лена Бориславова в ефира на Нова тв, при което тя даде да се разбере, че Делян Пеевски, който формално не би трябвало да има никакво отношение към парламентарното мнозинство на ГЕРБ и ПП-ДБ, каквото те и сами имат, присъства на всички срещи, воден от ГЕРБ. На практика ГЕРБ и ДПС са в коалиция, както ПП и ДБ са в коалиция - посочи Бориславова.

По думите на Борисов обаче лично Петков водел в кабинета му председателя на парламентарната група на Движението и двамата демонстрирали приятелски оттношения.

"Веднъж ПП-ДБ искат да ползват целия комфорт на подкрепата на ДПС, а друг път - не", заяви Борисов. "Днес казах на Пеевски повече, че не искам никой заедно да идва при мен. Срещите при мен ще бъдат като ги потвърдя и когато искам", обяви той.

Разбира се, самият Пеевски не пропусна да се изкаже по всички теми, в т.ч. за това кой трябва да е външен министър.

Обяви ДПС за част от парламентарното мнозинство, само не искало постове в Министерския съвет. Определи партията си като "балансьор".

Външно е на ГЕРБ - отсече още лидерът на парламентарната група на ДПС, от чиито гласове не зависи избора на кабинет и състав.

А за това кой кого кани в кабинета на Борисов, заяви:

"Взехме да ставаме като гаджета".

И реши да уточни, че не харесва мъже (в романтичния смисъл на думата).