Кой да е министър на външните работи след ротацията - Мария Габриел или Николай Денков? Този въпрос е новата тема на спор, изнесен в медиите, между (не)коалиционните партньори ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България". Както Клуб Z писа, Габриел (ГЕРБ) настоява след 6 март да е и министър-председател, и все така и титуляр на МВнР. За поста във Външно, но за Денков (ПП), настояват от "Промяната". Той същевременно трябва да е и вицепремиер.

В резултат днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави съществуването на правителството под въпрос.

"Те (ПП-ДБ) заявиха, че няма да отстъпят, аз не виждам повече компромиси, които ГЕРБ може да направи. След като те поставят тази червена линия, аз не виждам как ще се проведе (ротацията)", заяви той.

"Мисля, че тук има разумни хора и не мисля че ще се счупи "сглобката" - пък смята съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Един тв рейд

Доскоро информацията за това, че Денков и Габриел са в спор за това кой да е министър на външните работи бе неофициална. Едва в изминалите няколко дни започнаха да се появяват изказвания на политическите представители, които я потвърдиха - за да стигнем днес до задочната медийна престрелка между Борисов и Петков в Народното събрание.

Преди да стигнем до нея обаче телевизионният ефир тази сутрин бе наводнен от депутати на ГЕРБ - Деница Сачева в бТВ, Теменужка Петкова в БНТ, Делян Добрев в Нова тв. Те трябваше да сведат следното:

  • ПП не изпълнява (не)коалиционните договорености и документи, които според тях били Денков става вице и министър на образованието, Габриел - премиер, като остава външен министър; 
  • МВнР е отличникът в правителството - няма друго министерство, което да се е справило със задачите си по-добре от това, водено от кадъра на ГЕРБ Габриел;
  • Денков бил заявил "пред колеги", че искал поста в МВнР, "за да пътува";

Профилът на Мария Габриел предполага тя да бъде външен министър, защото има опит.

Из документите

И тримата говорители на ГЕРБ, и лидерът им Борисов настояват, че "Промяната" погазва "основополагащата" за "сглобката" договорка. Всички те твърдят, че черно на бяло е написано как Габриел остава министър на МВнР ведно с премиерстването, а Денков - вице и министър на образованието.

Сачева цитира управленската програма, представена в края на юли м.г.

Ето какво четем в нея: 

"В първия период управлението е поверено на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от "Продължаваме промяната-Демократична България". През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС, която към момента е вицепремиер и министър на външните работи. След размяната акад. Николай Денков ще бъде заместник министър-председател и министър на образованието и науката".

Тоест, в управленската програма на ПП-ДБ и ГЕРБ е записано, че след март Денков ще стане министър на образованието. Но не е записано, че Габриел ще остане министър на външните работи. 

Тази програма обаче не е основополагащият документ на "сглобката". Такава е "Декларацията за национално-отговорно управление", която Денков и Габриел представиха през май 2023-а и с която се сложи началото на съвместното управление.

Ето какво казва тя по въпроса с постовете:

"Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков - заместник министър-председател".

Видимо и тук не се посочва, че Габриел ще е външен министър във второто 9-месечие. Не се посочва и че Денков ще бъде образователен или друг министър.

На африканския континент

Вече в парламента, пръв темата коментира Кирил Петков.

"Трябва да има пълна ротация между Николай Денков и Мария Габриел. Най-важният документ е декларацията. Няма разписан документ, в който Мария Габриел да е външен министър", заяви Петков.

"Когато е толкова динамичен външният свят, не е добра идея да има нов министър на външните работи, който да не е в течение какво се случва. Акад. Денков се доказа като човек, който представлява България по най-добрия начин за външния свят. Техният тандем трябва да продължава да работи в пълен синхрон, но трябва да бъде обединяващ и силите и на двамата да се използват заедно, а не да се опитваме да съвместяваме позиции, които в Европа не се съвместяват", посочи още Петков в отговор на въпрос за управленската програма, в която Денков все пак е предвидено да стане титуляр в МОН.

А за това дали постът във Външно може да доведе до предсрочни избори, посочи:

"Мисля, че тук има разумни хора и не мисля, че някой може да си помисли, че ще се счупи сглобката, защото някой иска да има силни претенции да има и премиерски пост, и министерски пост. Нашият фокус е Мария Габриел да бъде премиер и правителството да продължи с минимални промени, така че "да не правим стресове" в управлението. Такова съвместяване имаме в африканския континент."

Последното е по повод справка, направена от журналиста Георги Милков, според която Фиджи, Самоа и Катар са трите държави в света, в които един човек съвместява постовете на министър-председател и външен министър. От 5 февруари и в Йемен е така, показва справка и на Клуб Z.

Стига толкова компромиси

Веднага след Петков говори и Борисов. От думите му се разбра, че миналата неделя е имало лидерска среща във формат (не)коалиция плюс Делян Пеевски (който бил там заради регулаторите, твърди Борисов), като е бил обсъждан този въпрос.

"Аз няма да чертая днес червени линии..." - започна лидерът на ГЕРБ. Но: "Поставянето на червени линии от страна на колегите с нищо не помага на взимането на решение. Затова казах, че ротацията не е на всяка цена. В меморандума, който сме подписали, ясно е казано, че г-н Денков е безспорен вице и министър. Те казват друго: "На нас ни трябва МВнР да имаме излаз към света...". 

"След като те поставят тази червена линия, аз не виждам как ще се проведе (ротацията). Ако и това (МВнР) ни вземат, аз какво да кажа на своите симпатизанти, членове, които са ни поставили на първо място? Те заявиха, че няма да отстъпят, аз не виждам повече компромиси, които ГЕРБ може да направи." - посочи още Борисов.

И на няколко пъти натърти как ГЕРБ в управлението има един-единствен министър - на Външно - и сега и него искали да му вземат.

"Всички министри и зам.-министри са на ПП и Мария като кукувица стои сама в МС!" - възмути се Борисов.

(Последното не отговаря на истината, ГЕРБ има зам.-министри, както и министри, за което Клуб Z е писал. Има и публични признания и на самия Борисов, но само за заместниците).

Пеевски зад Борисов

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски не закъсня "да даде едно рамо" на Борисов.

"Това не е тема, според мен, защото заради нещо много малко, може да се наруши баланса в нещо, което върви напред и се случва по най–хубавия начин. Очаквам в името на България и нейния евроатлантически път, че всички ще отстъпят.  Или дори не се налага да отстъпват, а трябва да се случи това, което е записано в споразумението", обяви той. 

Отиваме ли на избори?

- Отиваме ли на избори?, беше попитан днес още Борисов.

- Да изчакаме до 6 март - все пак не начерта той червена линия.

Така темата остана отворена.