2023 г. е най-горещата от 100 000 години насам. Това става ясно от проучване на "Коперник" - служба на ЕС, занимаваща се с изследване на климата. За първи път в продължение на 12 последователни месеца планетата е преминала прага на затопляне от 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалните времена. Между февруари 2023 г. и януари 2024 г. глобалната средна повърхностна температура на въздуха е била с 1,52 градуса Целзий по-висока, отколкото в периода 1850-1900 г.

"Това не означава, че сме преминали границата от 1,5 градуса Целзий, определена в Париж през 2015 г., за да се опитаме да спрем глобалното затопляне и неговите последици", казва Ричард Бетс, директор на отдела за изследване на климатичните въздействия в британската Националната метеорологична служба.

За да се случи това, тази граница трябва да бъде устойчиво превишавана няколко десетилетия.

"Въпреки всичко, това е още едно напомняне за дълбоките промени, които вече сме направили в глобалния климат и към които сега трябва да се приспособим", допълва той.

Ограничаването на дългосрочното затопляне до 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните нива - преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива, се превърна в ключов символ на международните усилия за справяне с изменението на климата. Настоящият климат вече се е затоплил с около 1,2 градуса Целзий в сравнение с периода 1850-1900 г. При сегашните темпове Междуправителствената експертна група за климатичните промени (IPCC) прогнозира, че има 50 процента вероятност прагът от 1,5 градуса Целзий бъде достигнат средно до 2030-2035 г.

След рекордната 2023 г., със средна температура от 13,14 градуса Целзий, първият месец на 2024 г. е най-горещият януари, регистриран от началото на измерванията. Той е с 0,12 градуса Целзий повече от предишния рекорд, поставен през януари 2020 г., и с 0,70 градуса Целзий повече от обичайните стойности за периода 1991-2020 г. В сравнение с прединдустриалните времена, първият месец от 2024 г. е бил по-топъл с 1,66 градуса Целзий. 

Януари е осмият пореден месец, през който е счупен месечният топлинен рекорд, отбелязват от "Коперник". Месецът беше белязан от гореща вълна в Южна Америка, която доведе до рекордни температури и опустошителни пожари в Колумбия и Чили, с десетки жертви в района на Валпараисо. Въпреки някои студени епизоди и обилни валежи в някои части на земното кълбо, изключително меки температури бяха регистрирани в Испания и Южна Франция, както и в някои части на САЩ, Канада, Африка, Близкия изток и Централна Азия. Повърхността на океаните също се затопля прекомерно, като през януари е отбелязан нов рекорд от 20,97 градуса Целзий средна температура. 

Затоплянето продължава и след 31 януари, като достигна нови абсолютни рекорди и надмина най-високите стойности от 23 и 24 август 2023 г., посочват от "Коперник". Това се случва в момент, когато климатичното явление Ел Ниньо се забавя в екваториалната част на Тихия океан, което обикновено допринася за понижаване на температурите.

В средата на януари Световната метеорологична организация (СМО) и американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) предупредиха, че 2024 г. може да счупи топлинния рекорд от 2023 г. Според NOAA има шанс едно към три 2024 г. да бъде по-топла от 2023 г. и 99 процента вероятност тя да се нареди сред петте най-топли години в историята, откакто се води статистика.