Централната избирателна комисия (ЦИК) на Русия не е разрешила на Борис Надеждин да участва в президентските избори. Това съобщи в четвъртък сутринта в Москва Ела Памфилова, председателката на комисията. ЦИК гласува единодушно против разрешението на бившия руски депутат да се кандидатира.

Надеждин обяви намерението си да оспори решението в съда. Начинание, което вероятно няма шанс за успех в руската правна система.

За да бъде допуснат до изборите, Надеждин се нуждаеше от 100 000 подписа. Това съобщи на заседание на Централната избирателна комисия нейният член Андрей Шутов, цитиран от БТА.

"Броят на подадените достоверни и валидни подписи на избиратели в подкрепа на Борис Борисович Надеждин е 95 587 подписа, което не е достатъчно за регистрация", каза той. 

Като официална причина от ЦИК посочват формални грешки в документите за подпис на кандидата. Преди няколко дни Надеждин представи списък със 105 000 подписа в подкрепа на кандидатуата му. 

По-рано стана ясно, че работна група на ЦИК е открила проблеми в 15% от подписите при максимално допустими 5%. Заместник-ръководителят на ЦИК Николай Булаев заяви, че 60 000 от 104 734 подписа са били проверени в продължение на 144 часа. По думите му сред подписите имало единадесет от починали лица. Булаев твърди, че са представени 9147 невалидни и 95 587 валидни подписа. Надеждин пък успял да "защити" 62 от 9147-те подписа, които са били обявени за невалидни. 

Надеждин и неговият щаб не са съгласни с тази оценка и публикуват някои от предполагаемите грешки: например адресът на застъпник в Ростов на Дон е променен на "Ростов на Дом" от избирателните органи. В друг случай улица "Маяковски" изведнъж е наречена "улица "Мяковски", а град Салехард - "Салихард".

Борис Надеждин е представител на либералните позиции и неколкократно се е изказвал публично срещу продължаването на руската война срещу Украйна. Поради това се очакваше, че 60-годишният мъж няма да бъде регистриран като кандидат.

Владимир Путин иска да бъде преизбран на поста на президентските избори в средата на март. Изборите едва ли ще се проведат в най-добрите демократични практики: всички политици, които вече са получили разрешение, са лоялни на Кремъл.

Долу може да разгледате няколко участия на Надеждин в популярното предаване "Место встречи", в които той разбива опорките на престъпния режим, въпреки усърдните опити на водещите и на останалите гости да го заглушат.

ЕК: Забраната илюстрира атмосферата в Русия

„Случилото се само илюстрира настроенията и атмосферата в Русшя преди президентските избори, в чиито резултати изобщо не се съмняваме. Имам предвид, че е много лесно те да бъдат предвидени“, коментира Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той изтъкна, че предизборната кампания се провежда в обстановката на сериозни ограничения, подхранвани от незаконната руска окупация на украински територии, държавната пропаганда и сплашването на независимите медии и политическата опозиция.

"Ние можем само да кажем, че Русия трябва да спазва своите международни задължения по отношение на човешките права и свободи на своите граждани. Ще наблюдаваме тези избори, макар да нямаме илюзии доколко те ще бъдат честни", допълни "гласът" на европейската дипломация.

Може да се предполага, че ще има още репресии срещу останалите независими кандидати, каза още той.

Клуб Z попита Петер Стано дали Комисията смята да предложи санкции срещу руските представители, замесени в наложената на Борис Надеждин забрана.

"Никога не спекулираме по отношение на каквито и да било решения за санкции или на предложения. Те винаги се правят като отражение на нещата, които се случват и когато страните членки и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), която също има право на инициатива, имат усещането, че някой или нещо трябва да се санкционира за неща, свързани било с агресията срещу Украйна, било с вътрешните репресии в Русия, както направихме в много случаи – тези на Алексей Навални, на репресиите срещу опозицията", отговори той.