Израелският министър-председател Нетаняху отхвърли предложението на „Хамас“ за прекратяване на огъня, заявявайки, че за Израел няма друго решение освен пълна победа над терористичната милиция. Преди това „Хамас“ призова за прекратяване на огъня с продължителност няколко месеца.

„Има само едно решение за Израел - и то е пълна победа над радикалните ислямисти“, обясни Нетаняху.

Военната победа е на една ръка разстояние, но Израел трябва да може да се движи свободно в ивицата Газа. Исканията на „Хамас“ биха били равносилни на капитулация на Израел и само биха подготвили почвата за ново клане на израелци, заяви премиерът.

„Хамас“ иска прекратяване на огъня с продължителност няколко месеца. Те представиха триетапен план за прекратяване на огъня, изготвен с посредничеството на Катар и Египет. Според плана първият 45-дневен етап ще включва непреки преговори с Израел. Целта е да се сложи край на военната операция и да се възстанови спокойствието. Освен това трябва да бъдат възстановени болниците и бежанските лагери в ивицата Газа.

Планът включва: израелските войски трябва да бъдат изтеглени от населените места. Някои цивилни заложници - предимно деца, жени и възрастни хора - трябва да бъдат освободени, в замяна на което 1500 палестински затворници трябва да бъдат освободени от израелски арест - включително извършители, които са осъдени на доживотен затвор, според телевизионния канал "Ал Джазира ".

В третата фаза, която ще продължи 45 дни, ще бъдат разменени мъртвите.

Израел не е склонен

Израел многократно е отхвърлял цялостно прекратяване на огъня в миналото и продължава да се стреми към унищожаване на „Хамас“ и освобождаване на всички израелски заложници. Следователно от гледна точка на Израел е възможно само временно прекратяване на огъня.

От около 136 заложници, които все още се държат от „Хамас“, военните смятат, че най-много малко над 100 са все още живи. По непотвърдени данни обаче е възможно да са убити повече заложници.