Компетентните органи на ЕС в момента не обсъждат санкции срещу американския журналист Тъкър Карлсън заради интервюто му с руския президент Владимир Путин.

Така отговори на журналистически въпрос Петер Стано – говорителят на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Интервюто, взето в Москва, трябва да бъде излъчено тази вечер. АВторът е консервативен американски журналист, приближен на бившия президент Доналд Тръмп и противник на военната помощ за Украйна.

„Нека не преувеличаваме ролята на това интервю. Смятам, че всеки може да предположи какво ще бъде казано в него. Всеки знае какви изказвания прави Путин. Това интервю е такова. Единствената изненада би могла да бъде, ако Путин се разплаче и каже „Изцяло се провалих, защото се провалих във всичко, което обявих през февруари 2022 г. И се извинявам на украинския народ“, смята Стано.

Според него обаче в такъв случай всички трябва да благодарим на Карлсън за взетото интервю.

„Всеки ден имаме съобщения в медиите в ЕС, и по-специално в Западна Европа, какво казва Путин. Неговите цитати, изказвания, коментари и лъжи са навсякъде. Той вече е санкциониран от ЕС и този въпрос не стои на дневен ред пред нас.

Въпросът е, че санкционираме някого или нещо - хора и дружества. И сме го направили с някои компании в Русия, които наричат себе си медии, защото постоянно придружават руската военна агресия с информационна война, пропаганда, манипулация на информацията, насочена към едно – подкопаване на суверенитета, териториалната цялост на Украйна и насърчаване на незаконната брутална агресия от страна на Путин. Това е един от критериите как ние като Европейски съюз действаме, когато решим да накажем образувания, активни в медийната сфера“, продължи „гласът“ на европейската дипломация.

Стано припомни, че досега ЕС е санкционирал почти 2000 души не само от военния и политически елит на Русия, но също сред т.нар. пропагандисти, които през цялото време сипят най-вече в руските медии пропаганда за войната, в защита на Путин и всевъзможни нападки срещу Украйна и нейния народ. Въз основа на това, което те правят, страните членки решават, че имат достатъчно доказателства и ще ги санкционират. Това вече се случи с няколко организации, активни на медийната сцена в Русия. Те са забранени в ЕС. Същото се отнася и за хората.

Дискусиите, предложенията и възможните решения се вземат конфиденциално, уточни Петер Стано.

„Не е наша работа да казваме предварително или спекулираме дали някой ще бъде предложен от страна членка или група страни за включване в санкционния списък. Има процедура, която е добре известна и е конфиденциална. Извън това мога да кажа, че в момента няма дискусии в компетентните европейски органи по отношение на това конкретно лице – американецът, който е в Москва“, каза говорителят на Борел, без ицобщо да назове името на Тъкър Карлсън.

Но страните членки на ЕС, когато искат да санкционират още някого, могат винаги да излязат с предложение, да го подкрепят с доказателство и когато всички 27 държави се съгласят, решението бива взето. Държавите обсъждат и санкционната рамка, която е необходима за конкретното вкарване в списъка.

„В ЕС се борим с дезинформацията чрез свободата на изразяване на мнение, а не с опити за отравяне, преследване и прогонване“, категоричмен бе Стано.

Ако съдържанието на интервюто бъде съобщено от страна на потребителите като нарушение, платформата, която го излъчва, трябва да провери и възможно най-бързо да го премахне, отговори той на въпрос. Европейската комисия обаче не се намесва по отделни случаи, а при постоянно нарушение на правилата от дадена платформа.

Друг говорител – Дан Фери, припомни, че през декември 2023 г. ЕК предприе разследване срещу “Екс“, което би могло да завърши включително с решение за налагане на глоба.