Президентът на УЕФА Александър Чеферин увери, че няма да се кандидатира за нов мандат след 2017 г., когато изтича сегашния. Той заяви това на конгреса на европейската футболна централа в Париж.

В същото време на форума бе гласувано негово предложение за увеличение на мандатите на шефа на УЕФА - от три на четири, нещо, което предизвика полемика и не беше подкрепено от Футболната асоциация на Англия. Излиза обаче, че самият той няма да се възползва.

"Реших преди около 6 месеца, че няма да се кандидатирам през 2027 г. Причината е, че след известно време всяка организация се нуждае от свежа кръв, но най-вече поради факта, че бях далеч от семейството си в продължение вече на седем години, коментира словеценът на пресконференцията. - Уморен съм от COVID, от двете войни, уморен съм от безсмислените проекти, като този за така наречената Суперлига."

Дебати по Суперлигата в Париж имаше. Стана ясно, че почти всички федерации, членки на УЕФА, са против Суперлигата, като в Европа се подготвя законодателство, което практически да я забрани. На това се противопоставя Испания, което не е изненада, тъй като "Реал" (Мадрид) и "Барселона" са стожери на алтернативния проект.

Стана ясно, че Суперлигата иска да заведе дело срещу УЕФА заради въпросните законодателни инициативи. И то вече е с финансов иск. В края на м.г. Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с решение, че ФИФА и УЕФА са нарушили правилата на ЕС за конкуренцията и свободата на предоставяне на стоки с опита си да блокират създаването на Европейска Суперлига преди вече близо три години.

А промяната на мандатността вече предизвика криза в УЕФА. Оставка подаде футболният директор Звонимир Бобан - на 25 януари. Бившият национал на Хърватия заяви, че изразява "голямото си безпокойство и абсолютното си несъгласие" с опитите на словенския президент да се задържи на власт след 12 години, като добави, че напуска УЕФА в името на "принципите и стойностите, в които вярва безкрайно".

Александър Чеферин за Суперлигата: Историята не се купува

„Футболът е едно от малкото неща, в които Европа е лидер. Трябва да се гордеем. Този успех се основава на уникален модел, на солидарност, на повишаване и намаляване на класата. Трябва да защитим този модел. Всички, не само УЕФА. Има и такива, които се опитват да погазят това. Представят се за спасители, а в действителност копаят гробове. Те са хищници, това заяви още преизбраният президент на УЕФА.

- Планират всичко това от желание да спечелят повече пари, капитал, власт и престиж. Чувство на алчност и превъзходство. Винаги искат още и още. Суперлигата е като ябълката на Снежанка. Не можете да си купите мечти или спортни качества. Историята не се купува.“