Украинският президент Володимир Зеленски отстрани от поста главнокомандващия украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни. На негово място е назначил командващия сухопътните сили Олександър Сирски, който наскоро отказа да заеме поста, предадоха Ройтерс и Укринформ.

В официално изявление Зеленски съобщи, че се е срещнал със Залужни лично.

"Срещнах се с генерал Валерий Залужни. Благодарих му за двете години отбрана на Украйна. Обсъдихме обновяването, от което се нуждаят въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме и кой може да бъде част от обновеното ръководство на въоръжените сили на Украйна. Времето за такова обновяване е сега. Предложих на ген. Залужни да остане част от отбора", заяви той.

Самият Залужни заяви, че е провел "важен и сериозен разговор" със Зеленски и е взето решение за смяна на тактиката и стратегията на бойното поле. 

"В първите най-тежки дни на Голямата война се изправихме срещу долен и силен враг. Застанахме заедно. Нашата битка продължава и се променя всеки ден. Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Затова всеки трябва да се промени и да се адаптира към новите реалности. За да спечелим също заедно", написа самият той в страницата си като главнокомандващ.

Зеленски обяви, че Сирски има успешен опит и в отбраната, и в нападението - ръководил е операцията по отбрана на Киев и конграофанзивата в Харковска област. 

Критики срещу Сирски както от вътрешни, така и външни специалисти се появиха при решението украинците да останат да се борят за всяка къща в Бахмут. Зеленски и Сирски твърдят, че чрез упорството си са предизвикали вътрешната война между "Вагнер" и редовната руска армия, което в крайна сметка е довело до гибелта на лидера на частната военна компания - Евгений Пригожин.

Но с падането на северозападното селище Соледар в средата на януари украинските войски загубиха благоприятното съотношение на жертвите 5:1 (в угроза на руснаците) и продължилата още четири месеца "месомелачка" взе живота на някои от най-елитните части на защитниците.

Това не само влоши отношенията между Сирски и неговите войници, но и доведе до отслабване на възможността на украинците да проведат успешна контраофанзива през лятото и есента на 2024 г. 

"От днес нов ръководен екип ще поеме ръководството на Въоръжените сили на Украйна. Искам визията за войната да бъде еднаква за нашите войници в Роботин или Авдиевка, както и в Генералния щаб и ръководния военнно-политически съвет. Проведох десетки разговори с командири на различни нива. По-специално, днес разговарях с бригадните генерали Андрий Гнатов, Михайло Драпати, Игор Скибюк и полковниците Павел Палиса и Вадим Сухаревски. Всички те са обмисляни за ръководни позиции в армията и ще служат под ръководството на най-опитния украински командир", написа още президентът.

Кой е Залужни?

Известен като "Железния генерал", Валерий Залужни е изключително популярен в армията, с блестяща кариера - през 2017 г. е бил началник на щаба – първи заместник-командир на войските на Оперативното командване „Запад“, а  през 2018 – 2019 г. е първи заместник-командир на обединените сили.

Отстраняването му може да навреди на бойния дух на украинските войски, които се сражават, за да удържат позициите си по протежение на повече от 1000 км фронтови линии срещу огромни руски сили, разполагащи с големи запаси от боеприпаси.