Законопроект на стойност 95,34 милиарда долара, който включва помощ за Украйна, Израел и Тайван, ще бъде гласуван от Сената на САЩ в четвъртък.

Сенаторите подкрепиха процедурно предложение с 67-32 гласа, надхвърляйки прага от 60 гласа за придвижване на законопроекта. Инициативата бе подкрепена от всички демократи и седемнадесет републиканци.

"Това е добра първа стъпка. Този законопроект е от съществено значение за нашата национална сигурност, за сигурността на нашите приятели в Украйна, в Израел, за хуманитарната помощ за невинни цивилни в Газа и за Тайван", каза лидерът на демократите в горната камара Чък Шумър след вота.

Ден по-рано мнозинството от републиканците (без четирима) блокира компромисен законопроект, включващ наред с финансов пакет за Украйна и Израел, дългоочаквано преразглеждане на имиграционната политика на САЩ. По всичко изглеждаше, че предложението ще мине без проблеми... но в последния момент бившият президент и понастоящем подсъдим гражданин Доналд Тръмп нареди в социалните мрежи на републиканците да го блокират и те се съобразиха.

Това тяхно решение предизвика особено остра реакция от страна на полския премиер Доналд Туск, която може да видите в долния линк.

Не се знае кога 100-членният Сенат ще разгледа текущия законопроект, като някои републикански сенатори като самопровъзгласилият се за "върл привърженик" на Украйна (срещал се е със Зеленски в Киев) и близък съюзник на Тръмп Линдзи Греъм поясни, че възнамерява да предложи поправки, свързани с режима по южната граница на САЩ.

Законопроектът, който покрива най-разнообразни американски нужди в сферата на сигурността, включва 61 милиарда долара за Украйна, 14 милиарда долара за Израел и 4,83 милиарда долара за подкрепа на партньори в Индийско-Тихоокеанския регион, включително Тайван.

Дори предложението да получи окончателно одобрение в Сената, той е изправен пред несигурно бъдеще в контролираната от републиканците Камара на представителите. Десетки членове на долната камара, особено онези, които са най-близки до бившия президент Доналд Тръмп, гласуваха против помощта за Украйна. Сред тях бе и председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън.