След като вчера групата на "Възраждане" в столичната община изключи четирима общински съветници, днес парламентарната група на партията изключи и трима депутати. Между двете събития има пряка връзка, стана ясно от думите на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Трима народни представители - Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев, са изключени от парламентарната група на "Възраждане", каза Костадинов.

"Вчера в общинския съвет в София четирима човека от групата на "Възраждане" предпочетоха да изберат финансови стимули пред честта и каузата на "Възраждане". Получихме изключително много съобщения и искания от страна на членове и симпатизанти за обяснение на така случилата се ситуация.

Вчера вечерта имаше заседание на софийската организация, на което е взето решение да се поиска политическа отговорност от народните представители, които са номинирали тези представители на "Възраждане" в листата за общински съветници в София", каза Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" съобщи, че днес е поискано народните представители Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев да поемат отговорност за номинирането на тези хора за общински съветници.

"Решението на групата беше те да бъдат изключени, тъй като отказаха да направят това, което иска софийската организация от тях, те предпочетоха да останат в парламента, вместо да подадат оставка, за да поемат политическата отговорност. В този случай политическата отговорност я поемаме ние като парламентарна група, защото сме длъжни да покажем на нашите избиратели, че предателства не се прощават."

Това заяви Костадинов.

Иначе сред тримата "блести" Дренчев, който в пика на политическите си изяви - интервю в "Панорама", запитан има ли поне една критика към Владимир Путин, обяви, че е недоволен, че не е направил блицкриг в Украйна.

Досега "Възраждане" имаше 37 депутати, вече са 34. Партията вече има по-малка парламентарна група от тази на  ДПС, която е с 36 депутати.

Вчера, след избора на председател на Столичния общински съвет (СОС), групата на "Възраждане" изключи четирима общински съветници - Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов, Севделина Петрова. Пред журналисти общинският съветник Деян Николов от "Възраждане" ги определи като "предатели".