ГЕРБ и БСП три месеца саботират работата за София, а казват "бързаме да задвижим работата". Това коментира кметът Васил Терзиев след избора на председател на Столичния общински съвет вчера, в който ГЕРБ и БСП подкрепиха кандидата на ПП-ДБ Цветомир Петров.

Вчера ГЕРБ и БСП, с помощта на гласове от по-малките формации, овладяха някои от най-важните комисии в Съвета - по финанси и бюджет, икономика, култура и образование, обществен ред (ГЕРБ), и транспорт, здравеопазване и местно самоуправление (БСП) и други. ПП-ДБ (СС) оглави единствено комисията по международно сътрудничество и европейски програми. В крайна сметка техните общинари напуснаха заседанието.

 Според Терзиев софиянци са се доверили на него и всички виждат как опозицията в Съвета блокира работата му.

"Независимо дали се харесва или не на “опозиционното мнозинство” на ГЕРБ, БСП и малките формации в СОС, аз ще бъда кмет за оставащите години от мандата. Историята ви за “временен” кмет не минава. Продължавам всеки ден да показвам резултати и свършена работа", пише той.

Според него веднага след гласуването на председател отново е имало "още от същото" и "скрити договорки на тъмно".

Вчера след избора на председател общинарите от ПП-ДБ (СС) не искаха да се избират комисии същия ден, но останалите общински съветници предпочетоха това да стане веднага.

"Това противоречи на нашето разбиране за управление. Зад думите за справедливо, пропорционално разпределение на комисиите в СОС се случи поредното лицемерие. Защото и ГЕРБ, и БСП, и малките групи отказваха разговори за комисии.

И днес имаме ново мнозинство в СОС - това на клубовете по интереси. Което ще запази ръководствата на общинските дружества и няма да можем да направим реформите там", отбеляза Терзиев.

Според него говорителите на новото "опозиционно мнозинство" след това са се втурнали в медиите с "неистини, обвинения, пародия на политика".

"Злоупотребите са единственото, с което никога няма да направя компромис. Независимо дали злоупотреби с обществен ресурс, договорка или заровен боклук. И ще продължа да работя и да вадя на показ безобразията на това безвремие", казва още Терзиев.

"Работата за София ще продължи, но без вашите злоупотреби в СПТО, които са вече в прокуратурата. Или в “Екоравновесие”, където е пълно с неясни обществени поръчки. Или в “Гробищни паркове”, където и буквално, и преносно всичко е кал."