Столичният общински съвет намери решение за дългата си блокада - всички политически сили, с изключение на "Има такъв народ", се съгласиха да подкрепят кандидатурата на ПП-ДБ (СС) - Цветомир Петров. Той ще стане председател временно, само до края на сегашната сесия, която заършва през юли.

Срещу Петров излязоха номинираният от ИТН Пламен Данаилов и кандидатът на "Възраждане" Емил Димитров. Първият получи 4 гласа, вторият - три, недействителни бяха 5 бюлетини, а победителят получи 47 гласа.

"Обикновено, когато човек получи подкрепа, благодари за доверието. След близо 3 месеца съзнавам, че не политическо довере е в основата на моя избор, а труден компромис от страна на всички политически сили. Компромисът и политическият диалог ще са в основата на работата на този състав на Столичния общински съвет. Единственият компромис, който не бива да допускаме, е с развитието на града ни", заяви Цветомир Петров в първото си изказване като председател.

Имаме много общи цели, да се фокусираме за тях, добави новия председател, и предложи да започне избора за заместниците му.

Кой е новият председател?

Цветомир Петров е без предишен опит в общинския съвет, а преди да стане част от "Продължаваме промяната" е бил кандидат на ВМРО за евродепутат.

По образование е магистър по управление и администрация от УНСС, има над 7 години опит в публичния сектор, в областта на административно обслужване, управление на собствеността и обществените поръчки.

Групата на "Възраждане" се разпадна

Групата на "Възраждане" в СОС днес загуби четирима свои общинари и се разпадна - защото са нужни поне петима членове, за да съществува.

"От днес нататък групата на „Възраждане" в Столичния общински съвет, за съжаление, намалява. Имаме четирима човека, които са предатели и са купени. Това са Венци Стойчев, Васил Драганов, Красимир Гълъбов и Севделина Петрова, които вече не са част от партията", обяви председателят на групата Деян Николов.

Според него е вървяла "активна кампания по пазаруване" на общинари, някои групи били "изцяло купени", други "пробити". 

"Съответно плащат тези, които сформираха новата политическа сглобка в СОС. Не можем да кажем точно колко пари, но предложения валяха през цялото време", каза още Николов. "Това е показателно как ще се управлява столицата. Валяха предложения и от ляво и от дясно. Казах ви преди три месеца какво ще се случи и че те ще си направят сглобка на местно ниво".

Защо опозицията отстъпи

По-рано опозицията обясни защо е решила да подкрепи кандидата на ПП-ДБ (СС).

"Време е да намерим някакъв временен вариант, който да е тестов, до началото на следващия политически сезон през есента. Твърде ни е мил град София, за да го оставим в безвремие, от вероятно година и повече без общински съвет", обясни Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС на брифинг в СОС. "За да няма оправдания, че не може да се правят необходимите неща при висящ бюджет - ние ставаме опасни на моменти."

И добави, че не става дума за политическа подкрепа, такава била отговорност на първата формация да си осигури. Той обясни и защо това решение се е бавило толкова, при положение, че ПП-ДБ (СС) предложиха Петров още преди две седмици.

"Тогава имаше притеснения при част от колегите, нямаме намерение да влизаме в сглобки и мнозинства. Ние сме склонни да направим този компромис. Подкрепата е техническа и административна", подчерта Прошков.

А Антон Хекимян отново подчерта, че това е временно решение.

"Имаме решение от вчера на градския съвет на БСП да намерим решение при наличие на широк консенсус. Към момента чухме заявления от всички групи без ИТН, че са склонни да се търси временно решение - максимум до юли, за да заработи най-накрая СОС, тъй като градът е в аварийно състояние", заяви председателят на групата на БСП Иван Таков.

Попитан какво мисли за предупреждението на лидерката на столетницата Корнелия Нинова, че ако подкрепят ПП-ДБ (СС), са "предатели", той отбеляза:

"Не съм чул какво е казала тя, но вече има решение на Градския съвет на БСП."

Карлос Контрера от ВМРО също подчерта, че няма коалиция или "сглобка".

"Наречете го тестов, карантинен, изпитателен период с идеята да започне работата на СОС. Няма коалиции. Няма мнозинство. Никой не дава подкрепа занапред. Това е просто административно преодоляване на една пречка и нищо повече. Сглобки няма в Столична община", каза той.

Последен темата коментира Борис Бонев от "Спаси София".

"Може би днес най-сетне ще има бял дим. Разбрахме се да е временно, техническо решение. Не става въпрос за сглобка или даване на политическо доверие. И няма как да е друго."