Джанлоренцо Бленджини е новият селекционер на националния ни отбор по волейбол за мъже. Федерацията и един от най-добрите италиански треньори подписаха договор за три години с опция за удължаване с още две.

Бленджини прие изискването на БФ по волейбол да е ангажиран единствено с България, а не да съчетава с "Кучине Лубе Чивитанова", който ръководи в момента. Освен с представителния отбор, той ще работи също така с подрастващите национали, а и за повишаване на капацитета на българските треньори.

Специалистът бе избран още на 22 ноември от УС на федерацията, но трябваше да изчисти взимоотношенията си с клуба на Апенините, а също така да се предприемат конкретни стъпки за договора му. Първоначално се смяташе, че продължителността на контракта ще е до 2026 г. Три години не е малък период за волейболен треньор в България, а могат да станат и пет. Второто би означавало олимпийски цикъл. 

"Спряхме се на Джанлоренцо Бленджини, защото искаме треньор с авторитет, треньор, който знае как да работи и с млади състезатели. Човек, който има капацитета да направи нужното националният отбор на България да има шансове да се класира на Олимпийските игри в Лос Анджелис", заяви президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев пред сайта на организацията.

"Водещото желание на Българската федерация по волейбол беше националният селекционер да има целогодишен ангажимент към България. Считаме, че това е правилният път. Черпим опит от държави като Италия, Полша и други волейболни нации, с които искаме да се състезаваме. Там е като неписан закон - треньорът на националния отбор не работи успоредно и в клубен, изцяло е концентриран в работата си с представителния тим", добави той.

Такъв бе случаят с предшественика на Бленджини - Пламен Константинов, който паралелно водеше и "Локомотив" (Новосибирск), начело на който е и в момента.

"Опитваме се да следваме начин на работа, който доказано води до големи резултати. Поради тази причина привлякохме треньор, който не просто е национален селекционер на представителния ни отбор, но ще има и редица задачи, свързани с развитието на треньорския капацитет у нас, продължи Ганев. - В рамките на годината ни предстоят две европейски първенства за подрастващи, в които ще разчитаме на неговата помощ и експертиза, след като мъжкият национален отбор приключи участието си във Волейболната лига на нациите."

Ще продължим да работим върху създаването на отлична комуникация между всички треньори в едно направление - от мъже до най-ранните възрасти при подрастващите. Това е начинът и пътят за постепенна интеграция на млади състезатели за представителния отбор на България - следствие на координирана и унифицирана работа и методика.

Самите качества на Джанлоренцо Бленджини са безспорни, Дългото CV с успехите му говори за тях. Пожелавам му успех начело на мъжкия национален отбор на България и искрено вярвам, че съвместната ни работа ще доведе до желаните резултати", завърши президентът на БФВ.

Кой е Джанлоренцо Бленджини?

Роден е на 29 декември 1971 г. Той бе селекционер на мъжкия национален отбор на Италия от 2015-а до 2021 г.

Треньорската му кариера започва през сезон 2000/2001 като асистент на Мауро Беруто в "Торино" в Серия А2. След това Бленджини работи с Беруто в "Пиаченца" - през 2002 г. печелят Купата на Италия (Серия А2) и промоция в Серия А1. Бленджини остава асистент в "Пиаченца" до 2004 г. - от сезон 2003/2004 вече асистира на легендарния Хулио Веласко. С прочутия аржентинец си сътрудничи в следващите 4 години - в "Модена" и "Габека" (Монтекиари), а в последния си сезон като асистент (2008/2009) отново се събира с Мауро Беруто в "Габека". 

През 2009 г. Бленджини става старши треньор на "Лупи Санта Кроче" в Серия А2. През втория си сезон печели Купата на Италия в Серия А2 и стига финален плейоф за промоция в Серия А1. От 2011-а до 2014 г. Бленджини е старши треньор на "Калипо" (Вибо Валентия) в Серия А1. 

През 2014/2015 г. е начело на "Топ Волей" (Латина). През същия период е помощник треньор на Беруто в националния отбор на Италия, а малко след това го наследява. Същевременно продължава и клубната си кариера.

През май 2015 г. заменя Алберто Джулиани като старши треньор на Лубе, на който е начало от сезон 2015/2016. През следващата година, когато в състава е Цветан Соколов, печели титлата и Купата на Италия - с победи над "Тренто" и двата пъти.

Води "червено-белите" до края на сезон 2016/2017 г. До януари 2021 г. е селекционер на мъжкия национален отбор на Италия, с който печели сребърния медал на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., губейки на финала срещу Бразилия с 0:3.

През февруари 2021 г. отново застава начело на "Лубе", поемайки поста от уволнения Фердинандо де Джорджи. Любопитното е, че по-късно пък Де Джорджи застава начело на "адзурите". Извежда тима до шеста титла, след победа над "Перуджа" на финалите. През 2022 г. "Лубе" отново триумфира с трофея, играе финал на Световното клубно първенство.

През 2022/2023 г. под негово ръководство игра националът Александър Николов, големият син на Владимир Николов.