Две фермерски асоциации продължават протестните действия, въпреки постигнатото споразумение между правителството и основните браншови организации, и днес блокираха граничния пункт "Илинден-Ексохи", предаде БНР.

"Националната асоциация на картофорпроизводителите взехме решение и напуснахме преговорния процес, защото не сме съгласни с начина на провеждане на преговорите и с решенията, които се взеха. Така и не разбрахме позицията на българското правителство относно Зелената сделка, и относно административния произвол", каза Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите, на протест в Садово.

"Искам да разделя нещата на две: първо – за парите, и второ – за политиките. Ние искаме промяна на политиките за планинските райони, искаме край на административния произвол и преразглеждане на Зелената сделка", припомни Джиков. "Ние това очакваме, и настояваме в преговорите да присъства г-жа Мария Габриел, тъй като на премиера му остават точно 16 дни".

Енергията на протестите не намалява, фермерите не сме разделени, категоричен е Джиков. Той е недоволен, че по думите му българското правителство е избрало две легитимни организации, които да представляват всичките земеделци в цяла България.

"Явно това не е така, и съветвам правителството да си промени стратегията", каза още Джиков.