Вътрешните противоречия в партия "Възраждане" се оказват много по-големи от едно или друго гласуване в столичната община, а разпадът в партията е и по фундаментални въпроси. Това става ясно от думите на Николай Дренчев, бивш депутат от "Възраждане", който бе изключен покрай избора на председател на общинския съвет в София.

Ето какво каза Дренчев пред БНР:

"Възраждане" се опитва да се държи като радикална крайна опозиция, нещо, което аз не одобрявах и може би това е фундаменталното различие, което аз мислех, че е нормално в една партия да има различни мнения, които да се балансират".

Според него "тази категоричност, с която се дават прибързани оценки в рамките на минути и секунди, не е похвална".

По повод изключването си Дренчев коментира, че Деян Николов, който бе депутат, после кандидат за кмет, а сега е председател на групата съветници на партията в София, не познава устава.

Минути, след като за шеф на СОС бе избран Цветомир Петров, Николов обяви, че четирима съветници са изключени от "Възраждане". Така процесите в СОС станаха причина и за изключването и на трима народни представители -  Николай Дренчев, Александър Рангелов, Иво Русчев.

"За мен нещата се развиха изключително мълниеносно. В петък сутринта, на извънредна оперативка в 8.30 часа, обявена късно вечерта, беше поискана оставката на тримата софийски депутати. Мотивът е, че не е имало някакво несъгласувано с националното ръководство гласуване в СОС.

На моето желание да не се прибързва, да се разследва случаят, да се извикат за обяснение общинските съветници и да се чуят различните гледни точки, от групата на малцинството – Деян Николов и другите двама в СОС, просто ни беше показана вратата. Очевидно е било подготвено предишната вечер и за нас все още стоят загадки, дали това са истинските причини и какво става във "Възраждане", коментира Николай Дренчев.

И допълни, че един от въпросите е как при тайно гласуване се е разбрало кой как е гласувал.

"Всъщност, това, което ме накара предварително да застана на позиция, различна от тази на Костадин Костадинов беше, че Деян Николов обяви изключването на четиримата буквално минути, след като бе избран председателят на СОС. По принцип процедурата, съгласно устава на "Възраждане", въобще не е такава.

Всеки човек може да бъде изключен след решение на Организационния съвет, а той се събира на 3 месеца, може извънредно в рамките на една седмица, ако предварително е обявено това. Няма как да излезе прекият ти ръководител в рамките на няколко минути и да каже: Аз ги изключвам тези четиримата. Това е нелепо и когато се противопоставих, мисля, че това е детонаторът, който отключи следващите събития".

Това каза още Дренчев.

Той обясни, че "всички общински съветници, до последния в листата, са били одобрени във финалната фаза от Костадинов", а доста преди това на множество заседания и обсъждания на софийското ръководство.

"Номинацията на Севделина Петрова е номинация пряко на Деян Николов. Моята пряка вина, е че през 2017 година съм довел Красимир Гълъбов, който аз познавам като авиоинженер, изключително прецизен човек, който няма да остави едно болтче незавито или един ред от документите неизпълнен, както е опредено в авиацията".

Това каза още Дренчев. И допълни:

"Аз получих огромна подкрепа от хора, за които си мислех, че категорично не ме харесват, а се оказва, че те не са харесвали само "Възраждане".

Според Дренчев сега, като независим депутат, той ще има много възможности за работа.

"Трудно е, след като са те наричали "утайка", "отрепка", "предател", ожали се още.