"При осъществяване на дейностите... полицейските органи носят персонални видеокамери.

Снетите динамични изображения - видеозаписи и аудиозаписи, представляват доказателства за отразените в тях обстоятелства."

Това са основните пунктове в законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР, внесен в петък от група депутати от ПП-ДБ. Сред тях личат имената на Ивайло Мирчев, Божидар Божанов, Надежда Йорданова и др.

Поводите едва ли имат нужда от изреждане - инцидентите с полицаи от последните години, като се започне от "колоните на МС", през протеста срещу БФС и се стигне да злополучното задържане на беглец в Стар Загора.

"Миналата седмица внесохме законопроект, с който се задължават служителите на МВР, които извършват дейности, свързани с охрана и контрол, да носят включени бодикамери, като се предвижда и санкция за невключване на камерата.

След многогодишни спекулации и неуспешни вътрешни и външни разследвания на превишаване на правомощията, бодикамерите са начин за съхраняване на обективната истина, която да възпре тези полицаи, които злоупотребяват с дадената им власт и в същото време да даде спокойствие на останалите, че няма да бъдат несправедливо обвинени...

... Тъй като се предвижда бодикамера и в случаите на контрол по Закона за движението по пътищата, тази мярка ще намали значително корупцията тип "к'о пра'им с'я", написа Божидар Божанов в профила си в туитър.

Редът за използване на новата техника, както и за достъп до заснетите материали ще бъде определен с допълнителна инструкция на министъра на вътрешните работи. Камерите биват специално дописани към другите аксесоари на униформеното облекло, а както отбелязва Божанов - от години в МВР "все нещо не става", за да не се пуснат видеоустройствата и затова е най-сигурно да се впишат в ЗМВР.

С видеорегистратори (устройства за мобилно видеонаблюдение) са задължават да са и колите на МВР със специален режим на движение, и на НСО - изобщо МПС, които се ползват за специализиран транспорт. Има санкция от 3000 лв., ако директорът допусне да не са оборудвани.

Целия законопроект за изменение и допълнение на ЗМВР може да видите на този линк.