138 техногиганти са продължили съкращенията на ИТ персонала си и тази година, съобщава "Файненшъл таймс". Според сайта Layoffs.fyi, който следи съкращенията в индустрията, само за януари и първата седмица на февруари 34 000 души са останали без работа.

Миналата година над 263 000 души бяха съкратени от различни технологични компании в САЩ и по света. 

Според някои анализатори причината за това е навлизането на AI и все по-високата продуктивност на ИТ специалистите, които успешно ползват новите езикови модели в програмирането. Това на практика премахва нуждата от най-ниското ниво "кодъри" и съответно води до ръст на съкращенията.

Други обаче считат, че компаниите само ползват новите инструменти като подходящо оправдание за лоши решения по време на пандемията.

Докато COVID-19 върлуваше по света и още нямаше ваксини, покупките на компютърни устройства експлодираха, милиони започнаха работа онлайн, а нуждата от разнообразни уеб услуги нарасна. Тогава ИТ компаниите по света наемаха нов персонал постоянно и бележеха страхотни печалби.

Пандемията обаче в голяма степен приключи, локдауните също. И макар в някои сфери хората да продължиха работа онлайн, а някои от ИТ продуктите, станали популярни преди 2-3 години, да останаха търсени, изведнъж се оказа, че нужда от толкова ИТ специалисти, особено на ниските нива, просто няма.

AI индустрията е все още в зародиш, отбелязват специалисти от областта и признават, че когато тя наистина се развие - в близките години - ще има нова жажда, а не излишък от ИТ експерти - но предимно от софтуерни инженери и разработчици, т. е. по-квалифицирани специалисти.