Легендарните австралийци AC/DC споделиха детайли за първото си турне от осем години насам. Турнето Power Up ще започне през май и ще продължи до август 2024 година и ще премине през редица европейски държави, сред които Германия, Италия, Испания, Франция и др. (вижте пълния списък с дати по-долу).

През октомври 2023 година групата се завърна под прожекторите след седемгодишно отсъствие на фестивала Power Trip в Калифорния, припомня днес ZRock. Сега Брайън Джонсън, Ангъс и Стиви Йънг, Мат Лауг и Крис Чейни отново потеглят на път с турнето Power Up.

След като стана ясно, че Клиф Уилямс се върна само за студийния албум и няма да поеме напът, бандата потвърди слуховете, че новият басист на AC/DC за предстоящото световно турне ще е Крис Чейни.

Крис е най-известен като басист на Jane's Addiction и като член на турнето и звукозаписната група на Аланис Морисет.

Други обаче - направо еретични слухове, спрягаха, че към кервана на суперзвездите ще се включи легендата от Guns'n Roses Дъф Маккаган.

Брайън има автобиография от 2022 г. - разказва и за каскета

Още през 2022 г., когато бе само на... 75 г., стана известно, че Брайън Джонсън готви автобиография. В телефонен разговор от дома си във Флорида фронтменът сподели, че никога не се е отказвал от мечтата си да пее рок.

„Винаги намирам чашата за наполовина пълна“, казва Джонсън.

Мемоарът „Животът на Брайън Джонсън“, издание на „Дeй стрийт букс“, разказва за израстването на певеца край Нюкасъл, присъединяването към групата AC/DC и записването на албума Back in Black.

"Целта ми не беше да изтъкна себе си, а да обърна внимание на всички прекрасни хора, които ми помогнаха в живота – приятели от училище, приятели от фабриките, приятели от света на музиката."

В началото Джонсън е начинаещ инженер, млад баща и съпруг, който пее между другото. За да спечели пари за озвучителна система, се присъединява към британската армия.  По-късно се отказва от работата си като инженер и постига известен успех с групата си „Джорди“. Но групата има само един хит в Топ 10 и скоро се разпада, припомня БТА.

„Бях на 28, когато изгубих всичко. Бракът ми, кариерата, къщата“, пише Джонсън в книгата си

Премества се в дома на родителите си и започва живота си наново. Тогава започва да поставя покриви и основава нова група – „Джорджи II”.

„Вярвах, че това е моята втора версия на приказката за Пепеляшка, но явно е трябвало да се случат още неща“, казва Джонсън.

Оттогава е и прочутият му запазен знак – каскет. От бързане, без да има време да се преоблече, лепило и стъкло попадали в очите на Джонсън. Брат му Морис му услужил с шапката си.

Вижте пълния списък с обявени до момента дати:

17 май - Гелзенкирхен, Германия
21 май - Гелзенкирхен, Германия
25 май - Реджио Емилия, Италия
29 май - Севиля, Испания
5 юни - Амстердам, Нидерландия
9 юни - Мюнхен, Германия
12 юни - Мюнхен, Германия
16 юни - Дрезден Германия
23 юни - Виена, Австрия
26 юни - Виена, Австрия
29 юни - Цюрих, Швейцария
3 юли - Лондон, Англия
7 юли - Лондон, Англия
13 юли - Хокенхайм, Германия
17 юли - Щутгард, Германия
21 юли - Братислава, Словакия
27 юли - Нюрнберг, Германия
31 юли - Хановер, Германия
9 август - Десел, Белгия
13 август - Париж, Франция
17 август - Дъблин, Ирландия