Поклонението пред тленните останки на писателя и журналист Петър Софрониев е в неделя, 14.30 ч. в църквата Св. Седмочисленици" в София. Това съобщи БНТ.

Софрониев бе автор на сценариите на редица популярни програми на БНТ 1, но това, с което ще остане завинаги в сърцата на публиката, е рефренът „Казано честно всичко ми е наред“.

Песента, изпълнена от Васил Найденов, е безспорен хит в края на 80-те години. В нея Петър Софрониев с няколко детайла иронично разкрива конформиста от епохата на късния социализъм с ограничени възможности за развитие и свобода, но доволен от това, което има. Софрониев е автор на текстовете на около 40 песни и либрето за мюзикъла “Ах, този секс”. Бил е кореспондент на радио “Гласът на Америка”, Вашингтон в продължение на 6 години.

Писател, журналист, сценарист, фейлетонист, белетрист, той е написал сценарии за предаванията в БНТ “Вариант“, “Събота – късен следобед”, “Клуб “НЛО” и „Надиграй ме“ по БНТ 2.

Автор е на пиесата “Отвори, аз не съм лош човек”, биографична книга за рокпевицата Милена и много хумористични разкази и миниатюри: “Мелодия за шведско японче и саксофон”, “Нормални до доказване на противното”, “Посока Запад” и др.