Гръцките туристи са предизвикали лавината в Боровец, тъй като са карали извън пистите, на места с лавинна опасност, обявиха от Планинската спасителна служба (ПСС), цитирани от БНР.

Загиналият скиор пък не е имал лавинен уред. Очевидец на падането на снежната маса обясни пред бТВ, че групата се спуснала по най-навятата част на склона при "Маркуджик" 3.

Жертвата е бил заедно с още двама души със сноуборд, които обаче успели да излязат от лавината, която е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

Както и Клуб Z писа, акцията по издирването на изчезналия скиор продължи 5 часа, като в нея участваха 25 планински спасители и 4 кучета.

Свидетел на драматичния инцидент става скиорът Стефан Христов, който е говорил с групата гръцки туристи и ги е предупредил, че мястото е много опасно.

"Първо се спуснаха верижно, с цел да се снимат. Бяха много близо един до друг, а това не се прави", коментира той.

По думите му причината да загине скиорът, а не сноубордистите не са ските, защото те се свалят по-лесно.

"Скиорът е бил на по-неподходящо място. Бордистите са били в ниската част на лавината и са били "изплюти" от лавината", посочи скиорът.

Всяка година има жертва от лавина, заяви тази сутрин пред БНР Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба. 

Той предупреди, че лавинната опасност продължава да е висока и това ще е така поне в следващите 1-2 дни. 

"Крайно време е да се събере по-голямата част от хората, които разбират проблема, и да се търси вариант за лавинно наблюдение в цялата страна, на всички места, които се посещават редовно. Информацията е много важна", призова Нешев в предаването "Преди всички".

Той изтъкна, че в България липсва организация, която да дава такава информация. Единствено в Банско Българската лавинна асоциация публикува ежедневни наблюдения за снежната покривка и прави предупреждения за това каква е степента за лавинна опасност, но това е само за района на Банско, коментира спасителят.

Той е категоричен, че всеки, който излиза да кара ски или сноуборд извън пистите, трябва да има познания и да е минал някакъв курс на обучение, за да знае какви са проблемите и как да разпознава опасностите. По думите му в последните години има огромен интерес към тези курсове, но има и много хора, които подценяват условията и рисковете.

Често се случва скиори и сноубордисти да търсят силни преживявания, като карат на забранено място, каза Емил Нешев. И продължи:

"Екстремните ски са нещо, което се практикува, откакто съществуват ските на практика. В това няма нищо учудващо. Важното в крайна сметка е, когато отиваш на такова място, да знаеш как да отидеш. Да си поне дотолкова подготвен, че да можеш да прецениш какъв е рискът към момента. Това е най-важният момент в извънпистовото каране".

Планинската спасителна служба няма контролни функции и не може да санкционира хора, които карат ски или сноуборд извън пистите, подчерта той.

Всеки, който кара на такива места, би трябвало да притежава задължителните лавинни атрибути – лавинен предавател, лавинна сонда и лавинна лопата, предупреди още директорът на ПСС. По думите му лавинната раница също е много важен атрибут. Той уточни обаче, че това са неща, които намаляват риска, но не го елиминират.

"Не подценявайте условията в планината! Бъдете разумни!", призова още Емил Нешев.