ЕС се готви да наложи за първи път санкции срещу компании от Китай и няколко други страни, сред които Сърбия, Турция и Индия, заради руската агресия в Украйна, съобщи „Политико“.

Те помагат на Русия да заобикаля европейските ограничителни мерки и да купува за своите военни цели стоки с двойно предназначение, заявиха дипломатически източници.

4 от тези компании са китайски. Ако страните членки (Съветът) на ЕС се съгласят да ги включат в санкционния списък със стоки с двойно предназначение, на европейския бизнес ще бъде забранено да извършва сделки с тях.

В проекторешението фигурират още по една фирма от Сърбия, Турция, Казахстан, Индия, Шри Ланка и Тайланд, както и 11 от Русия. Така в черния списък ще попаднат още 21 дружества.

ЕС и Г-7 забраниха на компаниите от своите страни членки да изнасят за Русия стоки с двойно предназначение като микроелектроника и дори сачмени лагери, припомня „Политико“. Така те се опитват да попречат на Москва да произвежда дронове, танкове и управляеми ракети. Посредници и компании в други страни като ОАЕ, Казахстан и Китай обаче бързо се ориентираха и започнаха да купуват големи количества от тези европейски продукти, за да ги продават след това на Русия.

Планът е обсъден вчера от дипломати от 27-те страни от ЕС. Утре постоянните представители на държавите членки ще се опитат да съгласуват списъка на редовната си среща в Брюксел.