"Това е борба за съществуване".

Това мнение изрази пред БНР Димитър Зоров, председател на Съюза на говедовъдите, по повод продължаващите протести на част от земеделците, въпреки постигнатите споразумения с правителството.

"Ние искаме политика за гарантиране на съществуването и да могат тези хора да продължат да работят", каза Зоров.

И допълни, че земеделците в Румъния продават домати за 2 лв. за килограм, защото имат помощ от своята държава. Докато при нас те струват 4 лв. за килограм.

Според Зоров нашите политици са свикнали "първо да са европейци".

Той заяви, че протестите ще продължат до постигането на исканията.

"Нашите политици не трябва да ходят в Брюксел като на заколение, а когато нещо не устройва нашата страна, има право на вето, наясно е председателят на Съюза на говедовъдите.

Зоров смята, че аграрната камара (която е съгласна с правителството, б.р.) е подписала кризисен пиар на министъра на земеделието.

"Земеделието, животновъдството, зеленчукопроизводството си отиват", предупреди Зоров (субсиидиите в евро там са милиарди и са повече от всички други пера в държавата, бел. ред на Клуб Z).

Той обърна внимание и върху пасищата в националните паркове, в които ще бъде ограничен достъпът на животновъди, "защото някой е казал", докато "в Австрия над 1500 метра пашуват".

"Министърът си отмъщава на хората, които търсят своите права", смята Димитър Зоров.

Така той коментира тезата, че атаките срещу земеделския министър са причинени от започнатите проверки за виртуални животни във фермите.

"Не можеш с държавната машина да хвърляш срещу хората", посочи Зоров за проверките посредата на зимата.

"Искахме да вкараме трактори, техника в центъра на София. Казват ни да я оставим на околовръстното. Е, за какво идват тези хора? Някои от тези хора ще се опитват да вкарат тези машини в София и това някой може да го таксува, че не е мирен протест.

"Видя се, че гръбнакът на тези протести не са Асоциацията на зърнопроизводителите", каза Зоров. 

Според Тодор Джиков от асоциацията на картофопроизводителите земеделците не са се разделилили, а други са ги разделили.

"Има технология за овладяване на един протест – първо да разделиш протестиращите на групи, на флангове, след това да избереш най-неподготвените, най-лесните или най-близките до властта, да ги пробиеш, да подпишеш нещо с тях и на другите да кажеш после – подписах с едните, какво ще правим сега. Докато изпусне парата".

Това коментира Джиков, който е и бивш заместник-министър на земеделието.

Той съобщи, че са подготвили промяна в Закона за подпомагане на земеделските производители, която предвижда, че за да се получава подпомагане, трябва съответният земеделски производител да бъде член на браншова организация. Така според него браншовите обединения ще бъдат припознати от изпълнителната власт като национално представителни.