Днес ще бъде подписано споразумението с правителството. Предполагам, че няма да има някакви изненади от гледна точка на самото техническо подписване.

Това заяви пред БНР Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той уточни, че времето през събота и неделя е било необходимо, за да се изчистят юридически текстовете, за да бъде подписан документът.

По отношение на финансовите параметри в документа в предаването "Преди всички" Христов напомни, че искането е било различно, а сумата – по-голяма:

"Когато имаш сложени искания на масата, не могат да бъдат на 100% удовлетворени. Когато и двете страни са еднакво неудовлетворени, тогава има договореност и се подписва това споразумение".

Той обаче посочи с конкретика - разделението на сектора е тръгнало още от 2010 г., когато министър на земеделието е бил Мирослав Найденов.

"Това го направи един министър, който тогава беше министър, абсолютно целенасочено. След това разделение оттам нататък до ден днешен 100% обединение няма. Формираха се две групи – на Митко Зоров, Венци Върбанов и групата на Националната асоциация на зърнопроизводителите", обясни той.

Според него ако беше приет Законът за браншовите организации с ясни критерии за това кой е национално представен и има право да представлява сектора и кой не, в момента нямаше "да се чудим и да се лутаме кой е на улицата и кой не е". Христов смята, че в момента голяма част от организациите протестират, за да се легитимират, че са по-големи и по-национални. По думите му при тези организации нещата не са изчистени и сега има разнобой на едни и същи хора от един и същи сектор по отношение на исканията им.

"Тази седмица които протестират, всичките са яхнати от тези двамата и употребени по отношение на това какви са им исканията. Тяхното искане е едно-единствено – тъй като лобизмът в МЗХ приключи, искат да махнат сегашния министър, за да могат да си върнат статуквото, каквото беше преди.

Нямат никакви аргументи по отношение на това, което искат", коментира Радослав Христов.

Асоциацията настоява за законодателни промени, за да се изчистят "схемаджиите и чертожниците".

26 организации продължават протеста

Същевременно БНР съобщава, че 26 земеделски организации, които твърдят, че произвеждат 80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната, продължават протестите.

В декларация те поискаха незабавно изплащане на държавната помощ за чувствителните сектори, отпадане на данъка върху субсидиите, промяна в Наредбите и в Стратегическия план, за премахване на всички неадекватни изисквания.

В писмо до медиите инициативния комитет обвинява Българската аграрна камара (към която е и Радослав Христов, б.р.), която преговаря с правителството, че е "новосъздадена  организация, която дори няма сайт и публична информация за това кои са членовете й, какъв е уставът й, какви са целите и кой я представлява".

С искане за оставка на Кирил Вътев организациите, които продължават протестите обявиха, че утре планират мащабен протест пред Министерски съвет.