В края на миналата година стана ясно, че румънската армия ще има "рекорден" според местните медии бюджет за 2024 г., а министерството на отбраната планира серия важни покупки на оборудване и модернизация на въоръжените сили.

В контекста на изключително напрегнатата международна ситуация и най-вече на фона на войната, която бушува вече две години до самата граница на Румъния - в съседна Украйна, Букурещ увеличава инвестициите в областта на отбраната. Това съобщава БТА.

Румънската армия осъществи през последните години редица съществени военни покупки - от първите ракетни системи Пейтриът (Patriot), до самолетите F-16, купени първо от Португалия, а след това и от Норвегия, от реактивните артилерийски системи ХАЙМАРС (HIMARS), до бронетранспортьорите Пираня 5 (Piranha 5) и военните камиони Ивеко (Iveco), от дроновете Байрактар TB-2 (Bayraktar TB-2) и Уочкийпър (Watchkeeper) до противокорабните ракети NSM, посочва в свой материал по темата новинарският сайт Хотнюз.

В момента румънската армия има в ход 20 големи програми за покупки на военно оборудване, а програмите, които се намират в различни стадии на развитие в министерството на отбраната, са общо 60. През настоящата година ще бъдат стартирани 15 нови програми за значими военни покупки, като две от тях се отнасят до военноморските сили, отбелязва сайтът.

Изданието напомня, че неотдавна военноморските сили купиха два минотърсача от клас Sandown от Великобритания, като първият вече пристигна в Румъния и е в оперативна готовност. Същевременно военновъздушните сили модернизират в Крайова 10 самолета IAR-99, като предстои и транспортните самолети C-27J Spartan скоро да бъдат оборудвани с модернизирана авионика. В ход е също така програма за покупка на 16 амфибийни щурмови машини от САЩ, а два хеликоптера Airbus H215M с наземни бойни способности ще влязат на въоръжение във военноморските сили.

Първият от двата миночистача от клас Sandown, купени от Великобритания, пристигна в румънското пристанище Констанца през декември миналата година. Румъния плати общо 150 милиона евро за двата плавателни съда, купени на старо от Великобритания, но оборудвани с технологии от последно поколение. Ролята им е особено важна на фона на инициативата на Турция, Румъния и България за създаване на военноморска група за разминиране в Черно море, отбеляза в интервю за телевизия Диджи 24 министърът на отбраната Анджел Тълвар.

Хотнюз напомня също, че министерството на отбраната е сключило междуправителствено споразумение с Южна Корея за покупка 54 преносими ракетни системи за противовъздушна отбрана MANPADS от типа CHIRON с ракети с инфрачервено управление и обсег около 7 км, а стойността на сделката е 97 милиона долара. Същевременно се работи и по споразумение със САЩ за покупка на 54 танка Ейбрамс (Abrams) и 12 производни платформи върху танково шаси, като сделката е на стойност над 1 милиард долара. 

Според изданието министерството на отбраната също така провежда редица търгове, включително за покупка на ракетни системи за противовъздушна отбрана SHORAD-VSHORAD (с малък и много малък обсег) за 4,2 милиарда евро, пет системи самоходни гаубици с калибър 155 мм на стойност 2 милиарда долара, 1059 бронирани тактически превозни средства ATBTU за 3,7 милиарда леи (0,74 милиона евро), както и многоцелеви изтребители от пето поколение F-35 - 32 самолета за 6,5 милиарда долара.

Доставката на американските бойни танкове Ейбрамс, които ще влязат на въоръжение в румънските сухопътни сили, ще започне от 2026 г., в най-модерната версия на този модел, който се използва от армията на Съединените щати, съобщиха по-рано този месец източници от министерството на националната отбрана.

През септември 2023 г. Румъния обяви, че възнамерява да купи две ескадрили самолети F-35, тоест 32 броя, за общо 6,5 милиарда долара, което според румънската редакция на радио Свободна Европа е "най-скъпата военна покупка в историята на страната". Министърът на отбраната Анджел Тълвар заяви, че споразумението със САЩ може да бъде подписано през тази година, а първите самолети може да бъдат доставени от американския производител "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) през 2030 г.

Що се отнася до 15-те нови програми за покупка на оборудване, които се очаква да стартират тази година, сред тях са: индивидуално автоматично оръжие от натовски тип (което да замени остарелите автомати, произведени в Румъния по модела на Калашников), сателитна военна система за телекомуникации (SSMT), мобилен радар за насочване на подхода и кацането (RDAAM), програма за модернизиране и оборудване на две фрегати Тип 22, системи за борба срещу безпилотните летателни апарати, система за нанасяне на удари с безпилотен баражиращ боеприпас (т.нар. дрон камикадзе), бронетранспортьори Piranha 5, произведени в машиностроителен завод в Букурещ, гъсенични бойни машини за пехотата, морски патрулен кораб и други. 

Плановете на румънското министерство на отбраната за 2024 г. са много амбициозни: самолети F-35, дронове камикадзе, военен сателит, бойни машини за пехотата, ново автоматично оръжие, кораби за охрана на крайбрежието, коментира военното издание "Мониторул Апарърий ши Секуритъций", позовавайки се на изявления на представители на институцията по време на среща с журналисти по-рано този месец. Сайтът обръща специално внимание на "най-обсъжданата програма" за покупката на 32 самолета F-35 на стойност 6,5 милиарда долара, както и на "отдавна чаканите" нови щурмови оръжия за войниците, които да заменят старите картечни пистолети, модел от 1963 г.

Тези планове идват на фона на бюджет за отбрана за тази година, определян като "огромен" и "рекорден" от местните медии.

"Румънската армия има бюджет от 8 милиарда евро през 2024 г., от които 3 милиарда евро за инвестиции и 5 милиарда евро за функциониране. Ситуацията остава напрегната на границите на Румъния, без шансове да се реши в близко бъдеще, а Румъния трябва да види какво има в собствения си двор", пише в. "Зиарул финанчиар".

Изданието отбелязва, че бюджетът на министерството на отбраната през настоящата година възлиза на 2,3 процента от брутния вътрешен продукт, който се оценява на 350 милиарда евро, а увеличението му спрямо миналата година е с 25 процента. Все пак той остава под устно обявената цел за отпускане на 2,5 процента от БВП за отбрана, посочва вестникът.

Миналата година президентът Клаус Йоханис многократно заяви, че Румъния вече ще отпуска по 2,5 процента от БВП за отбрана, на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г. добави, че е възможно дори този процент да бъде увеличен през следващите години.

Румъния отпуска от няколко години над 2 процента от БВП за отбрана, но в малка част от годините отпуснатият бюджет е бил изразходван, обръща внимание "Зиарул финанчиар". Откакто Русия атакува Украйна, Румъния се ангажира да отпуска 2,5 процента от БВП за военни разходи, за да оборудва армията си. Според данни на изданието "Мониторул Апарърий ши Секуритъций" от 2,5 процента от БВП, отпуснати през 2023 г., са похарчени само 2 процента от БВП през изминалата година, тоест 6,2 милиарда евро от изчислявания според оценки на правителството на 320 милиарда евро БВП на страната. 

Изданието "Нюзуик Румъния" пише, че Румъния има най-силната армия в региона, изпреварвайки по този критерий съседите си Сърбия, Унгария и България, а световният индекс "Global FirePower" за оценка на мощта на армиите я постави миналата година на "почетното" 47-мо място от общо 145 страни в света. Изданието отбелязва, че за това допринася по-голямата територия и население на Румъния в сравнение със съседните страни. 

Изданието посочва също, че румънският парламент е одобрил през 2023 г. серия нови покупки, включително 54 танка Abrams от САЩ, два миночистача клас Sandown от Великобритания, а също така е планирана и покупка на две подводници от клас Scorpene от френската компания "Naval Group", чиято стойност се оценява на 2 милиона евро. Програмата за покупка на подводници беше обявена през май миналата година и според министерството на отбраната осъществяването й ще продължи 8 години.