Има остра нужда от инженерни кадри, и да се намали до нула план приемът за администрация и управление. Това коментира Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред "Евронюз".

"Най-елементарна проверка: влизайки в сайтовете за търсене на работа, ще видите, че над 60% се търсят инженери, специалисти в областта на информационните и комуникационните технологии и някои специфични професии – математиците също се търсят. Около 400 са местата за математици – почти на 100% те се реализират. Химици, физици – въобще, тези, които са в областта на природо-математическите науки“, дава пример тя.

За сметка на това най-много места се отварят за икономисти, администрация и управление.

"Да, икономисти ни трябват – ние там очакваме по-скоро плавно да се намали план приемът, да стигне до едно ниво, което е необходимо за българската икономика. Защото без икономисти не може. Но администрация и управление – там ние настояваме за нулев план прием“, подчерта тя.

Всички искат да бъдат началници, но на практика това е специалността, в която завършилите висше образование се реализират най-малко, твърди още представителката на АИКБ.

Тя отбеляза още, че има в пъти по-голям прием от броя студенти.

"Ако едни кандидат-студент на практика не изкара двойка, той влиза. Това значи, че няма никаква конкуренция между тези деца, те нямат мотивация, университетът се стреми да ги задържи на всяка цена."

А над 40% от университетските кадри работят на позиции, които изискват само средно образование.

Стелиянова отбеляза, че в средното специално образование нещата се подобряват и се обръща повече на STEM предмети, но пък има недостиг на преподаватели.

И даде пример за младеж, който кандидатствал като юрист, макар първо да завършил електротехника. Предлагали му минималната работна заплата, а в завод - 2000 лв.

"Той казва - аз искам да работя като юрист? Защо - за него е много по-престижно да работи тази професия. Но когато излезеш навън, приятелите ти те гледат - как си облечен, с какви пари разполагаш. В кранйа сметка по-важно е ти да се чувстваш добре да си осигуриш дохода, за да можеш да си позволиш определен стандарт, който искаш."