Сенатът на САЩ одобри пакет от 95,34 милиарда долара, включващ помощ за Украйна, Израел и Тайван. 

Законопроектът включва 60 милиарда долара за Украйна, 14,1 милиарда долара за Израел и 4,8 милиарда долара за регионални партньори в Индийско-Тихоокеанския регион. Близо 10 млрд. долара ще бъдат инвестирани в хуманитарна помощ в Газа, Западния бряг и Украйна.

Съпротива в Камарата на представителите

Законопроектът обаче едва ли ще бъде подкрепен в доминираната от републиканци Камара на представителите. Председателят й, конгресменът на Луизиана Майк Джонсън, и много други консерватори в долната камара са твърдо против подкрепата за Украйна.

"В отсъствието на каквато и да е промяна в граничната политика от Сената, Камарата ще трябва да продължи да работи по своя преценка по тези важни въпроси", каза Джонсън в изявление късно в понеделник. "Америка заслужава по-добро от статуквото на Сената", подчерта той.

Иронията е, че след месеци на преговори демократите в Сената отстъпиха и приеха непопулярни за електората си мерки, свързани с граничната политика на САЩ, като част от по-голям законопроект за помощ на Украйна.

Републиканците от горната камара обаче, първоначално приветстващи законопроекта, гласуваха против него след призив на бившия президент Доналд Тръмп, който прави всичко възможно да саботира последната година от мандата на държавния глава Джо Байдън.

Зеленски: Американската помощ ни доближава до справедлив мир в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането на законопроекта в Сената.

"Благодаря на сенаторите Шумър и Маконъл (лидерите на демократите и републиканците в Сената)
и всеки американски сенатор, който е подкрепил продължаването на помощта за Украйна, докато се борим за свобода, демокрация и ценностите, на които всички държим.. Финансирането е от решаващо значение за способността на Киев да отблъсне руските атаки и да поддържа разрушената си икономика, докато войната наближава третата година. Законопроектът на САЩ тепърва ще бъде гласуван в контролираната от републиканците Камара на представителите, където отдавна среща опозиция, написа той в "Екс".