Ангел Русев спечели за четвърти пореден път европейската титла по вдигане на тежести. На шампионата в София 22-годишният национал взе златото в най-леката категория при мъжете - до 55 кг, с двубой от 244 кг.

Бронзов медал грабна тийнейджърът Джан Зарков, който събра двубой от 235 кг. Сребърният медал бе спечелен от грузинеца Рамини Шамилишвили с 241 кг.

Българите бяха над всички във второто движение - изтласкването, където постигнаха двата най-добри резултата. И донесоха първите отличия за страната ни в двубой  на първенството в "Арена Армеец". Триумфът на Русев е още по-ценен заради това, че бе постигнат с контузия в дясното рамо, получена в първото движение.

Зарков се справи последователно със 123, 129 и 133 кг, а Русев излезе на подиума чак след като всички останали състезатели бяха приключили и с трите си опита. Той постигна 135 кг в първия си опит, който му донесе златото.

Русев се справи със сериозни болки в дясното рамо, които получи при третия си опит в изхвърлянето. Роденият в Русе щангист опита да направи опит и на 140 кг за публиката в залата, но не успя, след което се отказа от финалната си тежест, но това бе без значение.

Бронз в изтласкването спечели испанецът Хосуе Брачи Гарсия със 131 кг. Той вероятно щеше да се бори и за европейската титла, но не успя да направи успешен опит в първото движение - изхвърлянето.

Там най-добър бе турчинът Муамер Шахим със 112 кг. Втори с килограм по-малко остана Шамилишвили, докато Ангел Русев взе бронз в изхвърлянето със 109.

В първото движение Джан Зарков бе едва осми със 102 кг, но представянето му във второто движение в дебюта му при мъжете на европейско първенство бе наистина впечатляващо.

По-късно днес предстоят още две категории. От 17:00 часа е надпреварата при жените до 55 кг, докато от 20:00 ч. е олимпийската категория 61 кг при мъжете, в която ще участват българите Иван Димов и Габриел Маринов.

Ангел Русев: Болката е временна, победата е вечна

"Усещането е много по-различно, защото това е четвърта поредна титла за мен, дошла именно в България. Мотивацията, когато излизам да вдигам, е друга, защото никога не сме имали толкова голяма подкрепа от толкова много българи. Много по-мотивиращо е и дори се бях пренавил", каза Ангел Русев веднага след награждаването.

За контузията в рамото той добави:

"Свалих 11 кг лично тегло, което се отрази много на тялото ми, на тренировките, а и на самото състезание. Като цяло първенството мина доста добре. Болката е временна! Победата е вечна!"

"Много по-различно е да чуеш химна тук и да побеждаваме. Най-голямата сила на един българин е, че е българин! Пред българите никой не може да застане, защото сме много силен народ и никой не може да ни победи лесно", завърши европейският шампион.