„Да насърчаваш Кремъл да атакува който и да било съюзник от НАТО или територията на алианса наистина поставя в по-голяма опасност нашите, американските войници и войниците на нашите съюзници. Да правиш такъв тип изявления е опасно и, честно казано, безотговорно.“

Така посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит коментира в отговор на журналистически въпрос изказването на бившия американски президент Доналд Тръмп през уикенда. Той заяви, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на пакта, че ако не увеличи разходите си за отбрана, би насърчил "Русия да направи каквото си поиска" и че подобно поведение е "престъпно".

Думите му бяха посрещнати на нож в Еврора, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг го обвини, че поставя под засилена опасност американските и европейските войници.

Джулиан Смит даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел. Тя говори два дни преди срещата на министрите на отбраната от страните членки.

Смит обаче не назова нито веднъж Тръмп по име, макар да й бяха зададени повече от един въпрос за него.

Тя припомни, че през лятото алиансът ще отбележи 75 години от създаването си.

„А това означава, че за повече от седем десетилетия в САЩ имахме редица републикански и демократически администрации, единни в едно убеждение – че съюзи, най-вече НАТО, са крайъгълен камък.

Тези съюзи са силата на Америка. Те не са благотворителен проект. Те обслужват пряко интересите на САЩ и на нашите съюзници“, отговори посланичката на въпроса как Вашингтон ще убеди европейските си съюзници в своите ангажименти след изказването на Тръмп.

Джулиан Смит не очаква на срещата на върха във Вашингтон през юли НАТО да покани Украйна за член. Тя обаче очаква съюзниците да бъдат в състояние да дадат сигнал, че алиансът продължава да се приближава към тази страна и че предприемат конкретни стъпки, за да служат като мост между „там, където сме сега“, и пълноправно членство