Изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че дори би насърчил Путин да напада държави от НАТО, които не отделят достатъчно за отбрана, предизвика истинско възмущение.

Коя държава може да е имал предвид конкретно, пита по този повод германската обществено-правна телевизия ARD?

Макар заплахите този път да бяха в условно наклонение, в НАТО ги възприемат сериозно. Тръмп е провокативен, както знаем от първия му мандат. Много съюзници имат болезнени спомени от лични негови закани по време на първите му четири години в Белия дом. Последната му атака обаче улучва Алианса право в сърцето, казват натовски дипломати, пише ARD.

На практика Тръмп поставя под въпрос задължението на пакта за оказване на взаимопомощ. Страните от НАТО, които не изпълняват финансовите си задължения, вече не могат да очакват Америка да им се притече на помощ в случай на нападение. Той дори би посъветвал руснаците "да правят каквото си пожелаят" с тях, гласеше посланието на Тръмп от предизборната му проява в Южна Каролина.

Тръмп не е първият, който призовава европейците да спазват изискването за 2%. И Барак Обама навремето го напомни на съюзниците си, но го направи много приятелски. Решението всички държави членки на НАТО да изразходват два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана беше взето през 2014 година след анексирането на Крим, припомня в тази връзка германската телевизия.

Само 11 държави са постигнали целта

Кои държави има предвид Тръмп със словесната си атака? Според изчисленията на НАТО само единадесет държави членки са постигнали целта от 2% до 2023 година. Начело на списъка е Полша, която е похарчила 3,9 процента от своя брутен вътрешен продукт за военни цели, следвана от САЩ (3,4%), Гърция (3,1%), Естония (2,7%), Финландия (2,4%), Румъния (2,4%), Унгария (2,4%), Латвия (2,2%), Обединеното кралство (2%) и Словакия (2%).

Обратно погледнато - около две трети от общо 31 страни членки на НАТО харчат за отбрана по-малко от два процента. На дъното на тази статистика са западноевропейските държави Люксембург, Белгия и Испания, които - ако приемем сериозно заплахата на Тръмп - нямат изгледи да бъдат защитени от САЩ, ако бъдат нападнати от Русия. Точно това обаче се смята за малко вероятно, дори в случай на ескалация, което прави посланието на Тръмп още по-малко убедително, посочва ARD.

По-голям риск да станат жертва на руска агресия има за страните от Източна и Североизточна Европа. Техните военни разходи обаче са далеч по-високи като процент от БВП.

Така че и тук ужасяващият сценарий на Тръмп е далеч от реалността, подчертава изданието.

Германия ли визира Тръмп?

Възможно ли е заплахата да се е отнасяла за Германия, пита ARD по-нататък. До миналата година Федералната република е отделяла за отбрана доста под целта - 1,6%. Според германското правителство обаче това междувременно се е променило: в Берлин очакват разходите за отбрана през настоящата година да достигнат поне 2% от брутния вътрешен продукт, а може би и малко повече. Една от причините за това са увеличените средства за въоръжаване.

Но роля играят и слабите конюнктурни данни: когато икономическата мощ намалява, пропорционално расте делът на разходите за отбрана - дори и да не бъде похарчен нито един допълнителен милиард за тази цел. За последен път този ефект се наблюдаваше по време на икономическия спад по време на пандемията от коронавирус, припомня ARD.

Европа трябва да инвестира повече в собствената си сигурност

В спора за справедливо разпределение на тежестта в рамките на НАТО обаче актуалните числа би трябвало да представляват облекчение за Германия. А в самия Алианс очакванията са, че разходите за отбрана ще продължат да нарастват - без това да има пряка връзка със заплахите на Тръмп.

Европейските държави трябва да инвестират повече средства в собствената си сигурност - такъв консенсус съществува в Алианса - и няма значение дали демократът Джо Байдън ще спечели изборите през ноември.

Но няма никакво съмнение - и това е основната разлика с опонента му Тръмп - че Байдън държи на трансатлантическия съюз. Тоест и на обещанието Алиансът да се притече на помощ на всяка страна членка в случай на нападение срещу нея, подчертава ARD.

"Дойче веле"