Контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ подкрепи искането за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заради големия мигрантски наплив по американско-мексиканската граница, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гласуването бележи първия случай от близо 150 години насам, в който американски министър е подложен на импийчмънт.

Миналата седмица републиканците от Камарата на представителите не успяха да получат подкрепа от мнозинството по искането си за отстраняване на Майоркас. 

С 214 гласа "за" с 213 "против" долната камара на Конгреса днес одобри два члена за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност по обвиненията, че той не е прилагал имиграционните закони на САЩ, което е довело до рекордно големи мигрантски потоци през американско-мексиканската граница, както и че е направил неверни изявления пред законодателите.

Малко вероятно е обаче Сенатът, в който Демократическата партия разполага с мнозинство, да подкрепи днешното решение, допълва Ройтерс.

Откакто Байдън встъпи в длъжност като президент през 2021 г., рекорден брой мигранти влязоха в САЩ, пресичайки нелегално мексиканско-американската граница. Бившият президент Доналд Тръмп превърна това в основен акцент в кампанията си срещу Байдън.

Майоркас твърди, че не носи отговорност за ситуацията по границата и смята, че проблемът се дължи на неработещата имиграционната система на САЩ, която Конгресът не е в състояние да оправи.

Байдън нарече днешното решение на Камарата на представителите "явен акт на противоконституционна борба за тяснопартийни интереси, насочена срещу един почтен държавен служител".

Министерството на вътрешната сигурност разпространи меморандум, с който защитава политиката на Майоркас в областта на граничната сигурност и призовава Конгреса да работи с правителството на Байдън за реформиране на остарелите закони, "вместо да улеснява този фарс с импийчмънта".